nova španjolska politika

Kosti Ante Pavelića i Maksa Luburića mogle bi biti prebačene u Hrvatsku

28.07.2018 u 10:32

Bionic
Reading

Sveobuhvatne promjene zakona o povijesnom sjećanju u Španjolskoj, smatraju neki, otvorile bi put i za premještanje grobova Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića s groblja u Madridu i Carcaixentu u Valenciji

Socijalistička vlada španjolskog premijera Pedra Sancheza predložila je promjene zakona kojima bi do kraja raščistila s režimom diktatora Franca, a neke od mjera uključivale bi i zabranu djelovanja organizacija koje veličaju generala koji je vladao od 1939. do 1975., ali i premještanje njegove grobnice iz mauzoleja Doline palih u blizini Madrida, javlja Večernji list.

Sveobuhvatne promjene zakona o povijesnom sjećanju, smatraju neki, otvorile bi put i za premještanje grobova Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića s groblja u Madridu i Carcaixentu u Valenciji. Zasad se nagađa o nekoliko scenarija od kojih je jedan da se grobnice premjeste na nepoznata mjesta, a drugi da se tijela prenesu u Hrvatsku. Vlasti autonomne zajednice Valencije u tom se smislu namjeravaju, kažu, konzultirati s hrvatskim veleposlanstvom u Madridu i pitati bi li Hrvatska prihvatila Luburićevo tijelo.

  • +14
Pedro Sanchez Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Prije 20 godina dolazili su ljudi i odavali mu počast. Od tada ih nema', kaže gradonačelnik Carcaixenta Paco Salom. Dodaje da razmišljaju o svim alternativama uklanjana grobnice, ali da će biti teško. Dio stanovništva tog grada protivi se ekshumaciji navodeći je Luburić bio potpuno integriran u društvo, da je tamo živio, radio, imao obitelj, djeca su mu pohađala školu... Nadalje, zakon se odnosi samo na Španjolsku te žrtve Španjolskog građanskog rata i Francove diktature, a ne i na nacističke i fašističke zločince ili žrtve iz ostatka Europe. Grob nema nacističke ili ustaške simbolike, na njemu je samo ime i hrvatski grb, dodaje.