korupcija

Državni odvjetnik traži prekid istrage nad suprugom španjolskog premijera

25.04.2024 u 16:26

Bionic
Reading

Španjolski državni odvjetnik, kojeg imenuje kralj na preporuku vlade, zatražio je u četvrtak od suda u Madridu da zatvori korupcijsku istragu protiv supruge premijera Pedra Sancheza jer "nema indicija kaznenog djela"

Sudac u Madridu je izvijestio u srijedu da je otvorio preliminarnu istragu nad 59-godišnjom Begoñom Gómez. Premijerovu suprugu je sucu prijavio sindikat Manos Limpios (Čiste ruke) temeljem medijskih informacija prema kojima je davala pisma preporuke sa svojim potpisom poduzetnicima koji su se javljali na javne natječaje. Time je, navedeno je u prijavi, koristila svoj položaj i utjecaj kako bi njoj bliske osobe dobivale javni novac i poslove.

Organizacija Manos Limpias rekla je ranije da svoju tužbu temelji na medijskim izvješćima i da ne može jamčiti za njihovu istinitost, a voditelj organizacije Miguel Bernad rekao je da su izvješća proslijeđena sucu iz "građanske dužnosti" i zanijekao da je akcija politički motivirana.

Bernad se 1980-ih natjecao na dva europska izbora kao kandidat krajnje desne Nacionalne fronte 1980-ih.

Manos Limpias je odlučio zatražiti od suda da pokrene istragu Gomezova poslovanja nakon što tužitelji nisu djelovali na vlastitu inicijativu, a istražni sudac će odlučiti jesu li medijska izvješća istinita ili ne, rekao je.

Konzultantska kompanija poduzetnika Carlosa Barrabésa, prema prijavi, dobila je 10 milijuna eura od javne tvrtke u nadležnosti ministarstva gospodarstva. Taj poduzetnik je kasnije uspostavio poslijediplomski studij kojim upravlja Gómez na sveučilištu Complutense u Madridu.

U prijavi je spomenuta veza premijerove supruge i s turističkom kompanijom Globalia koja je bila sponzor obrazovnog centra "Africa Center del Instituto de Empresa" kojim je upravljala Gómez. Španjolska vlada je sa 600 milijuna eura javnog novca spašavala zrakoplovnu kompaniju Air Europa, čiji je vlasnik Globalia.

Državno odvjetništvo je poslalo žalbu na sud u Madridu navodeći da nema "indicija da je time počinila kazneno djelo", izvijestila je radijska postaja La Sexta.

Sanchez je u srijedu optužuo "desnicu i krajnju desnicu" da ga "lažnim" informacijama želi srušiti politički i privatno.

On je na vlasti od ljeta 2018., a prije šest mjeseci je oformio novu manjinsku lijevu vladu uz podršku separatističkih stranaka Baskije, Katalonije i Galicije.

Direktor internetskih novina El Cofidencial, koje su objavile informacije o Sanchezovoj supruzi, optužio je vladu za "pritisak" i "prijetnje" u kolumni objavljenoj u srijedu navečer.

Begoña Gómez se nije oglasila, a Sanchez je rekao da će ona surađivati s pravosuđem.

"Sada sudac treba utvrditi jesu li informacije novinara točne ili ne", naveo je sindikat Manos Limpias u priopćenju objavljenom u četvrtak nakon što su ga dan ranije Sanchez i lijeva oporba kritizirali zbog podnošenja prijave.

Europska komisija godinama traži od Španjolske da reformira pravosuđe kako ne bi ovisilo o vladi. Zagovornici neovisnosti Katalonije također su optuživali Madrid da koristi pravosuđe u političke svrhe.