ŠPANJOLSKI GRAĐANSKI RAT

U blizini Madrida otkopavaju se posmrtni ostaci žrtava Francove diktature

23.04.2018 u 19:06

Bionic
Reading

U ponedjeljak je pokrenuta ekshumacija žrtava Španjolskoga građanskog rata iz velike masovne kosturnice u blizini Madrida, izgrađene pod nadzorom diktatora Francisca Franca, a iskopavanje posmrtnih ostataka uslijedilo je nakon šestgodišnje pravne bitke rodbine žrtava koja ih želi dostojno pokopati.

Ekshumacija na zahtjev rodbine tijela četvorice muškaraca, koji su poginuli u Španjolskom građanskom ratu (1936. - 1939.) mogla bi za sobom povući nove zahtjeve za iskopavanjem posmrtnih ostataka iz golemog mauzoleja u Dolini palih (Valle de los Caidos) u kojemu su na istome mjestu pokopani pripadnici obiju sukobljenih strana u građanskom ratu.

Dolina palih je vjerojatno nakontroverzniji i sigurno najveći podsjetnik na diktaturu.

Gotovo tri desetljeća nakon tranzicije u demokraciju koja je uslijedila nakon Francove smrti, prethodna socijalistička vlada ovaj je spomenik željela pretvoriti u simbol pomirenja između dviju sukobljenih strana.

'Riječ je o našim djedovima i želimo ih odvesti kući', rekla je za Reuters Rosa Gil, unuka Pedra Gila koji je umro boreći se na Francovoj strani.

Španjolski građanski rat i osam desetljeća nakon završetka još uvijek baca sjenu na španjolsku povijest.

Mnoge obitelji vojnika i civila ubijenih u sukobu, a smatra se da ih je bilo oko 500.000, žele ekshumirati svoje voljene iz masovne grobnice.

Prosvjed protiv Franca u Madridu Izvor: Profimedia / Autor: Jorge Sanz / Pacific Press

Blizu bazilike u Dolini palih, iznad zgrade u kojoj je pokopan i zloglasni diktator Francisco Franco, uzdiže se križ visok 152 metra, a ističe se i orao kao simbol frankizma, prizivajući nacionalni katolicizam koji je ranije bio krajnje desničarska i duboko religiozna ideologija pobjednika građanskog rata.

Španjolska javnost već dugo je podijeljena u pogledu ovog spomenika. Neki ga vide kao središnji aspekt španjolske tradicije, a drugi kao hram generalu Francu koji bi trebalo srušiti. Ovi drugi podsjećaju da je riječ o jedinome preostalom spomeniku jednom fašističkom vođi u Europi.

Građevinski stručnjaci u ponedjeljak su kazali da je moguće ekshumirati posmrtne ostatke braće Lapena koje su ubile Francove snage na samom početku rata, kao i dvojicu nacionalističkih boraca, Pedra Gila i Juana Gonzaleza.

Riječ je o samo četvorici od više tisuća vojnika koji su se borili na objema stranama tijekom građanskog rata. Brojne žrtve ekshumirane su iz masovnih grobnica diljem Španjolske pedesetih godina prošlog stoljeća i prebačene u Dolinu palih bez znanja ili pristanka članova obitelji. 

Rodbina braće Lapena, Pedra Gila i Juana Gonzaleza okupila se u ponedjeljak pred ulaskom u kosturnicu držeći u rukama crno-bijele fotografije svojih djedova.

'Nije ovdje riječ o ljevičarima protiv desničara', kazao je Eduardo Ranz, odvjetnik koji zastupa obitelji. 'Ovdje su predstavnici obiju strana, republikanske i nacionalističke.'

'Ovo je važan dan: ne samo za nas već i za sve obitelji koje su u istoj situaciji poput nas', kazala je unuka jednog od braće Lapena, Maria Purificacion Lapena. 'Voljela bih da ovo mjesto postane ishodište traženja istine o našoj prošlosti', kazala je.