optužnica

Kosovski predsjednik Thaci u Den Haagu s tužiteljem za ratne zločine

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 13.07.2020 14:24
  • Objavljeno 13.07.2020 u 14:24
Hashim Thaci

Hashim Thaci

Izvor: Profimedia / Autor: Armend NIMANI / AFP

Predsjednik Kosova Hashim Thaci doputovao je u ponedjeljak u Den Haag kako bi se tamo sastao s tužiteljem za ratne zločine koji je protiv njega u lipnju podnio prijedlog optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti

Prije nego je ušao u sjedište Ureda posebnog tužitelja (SPO) u Den Haagu, osnovanog kako bi istražio navodne ratne zločine počinjene na Kosovu 1999. godine tijekom pobune kosovskih Albanaca protiv režima Slobodana Miloševića, Thaci je izjavio kako se zalaže za 'istinu, pomirenje i mir'.

Tužitelj SPO smatra Thacija odgovornim za ubojstva većeg broja osoba u vrijeme kada je on bio jedan od ključnih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Thaci je ranije odbacio svaku umiješanost u ratne zločine. Uz Thacija, haaški SPO sumnjiči i Kadrija Veselija koji je bio zapovjednikom protuobavještajne službe OVK u vrijeme rata na Kosovu, a sada je jedan od lidera kosovske oporbe.

Uz druge osumnjičenike SPO ih smatra odgovornim za ubojstva gotovo stotinu osoba, među kojima je bilo kosovskih Albanca, Srba, Roma i osoba drugih nacionalnosti, kao i političkih protivnika.

Ukoliko bi optužnica u ovom slučaju bila potvrđena, Thaciju bi sudilo Posebno sudsko vijeće i to po zakonima Kosova. To je vijeće kojega čine međunarodni suci izmješteno u Den Haag, što je uz ostalo opravdano potrebom zaštite svjedoka.