optužnica za ratne zločine

Kosovsko izaslanstvo otkazalo dolazak na pregovore u Washingtonu

25.06.2020 u 11:08

Bionic
Reading

Kosovski premijer Avdullah Hoti u četvrtak je objavio da njegova vlada neće sudjelovati na pregovorima sa Srbijom u Bijeloj kući jer je kosovski predsjednik Hashim Thaci službeno optužen za ratni zločin

Ured specijalnog tužitelja za ratne zločine na Kosovu u Haagu u srijedu je objavio da je podnio optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija i 'drugih', optuživši ih za više od stotinu ubojstava.

Thaci i Hoti trebali su se sastati u subotu sa srbijanskim izaslanstvom, na čelu s predsjendikom Aleksandrom Vučićem, u prvom krugu pregovora o normalizaciji odnosa, sa SAD-om kao posrednikom.

Kosovski premijer bio je u Bruxellesu kako bi se sastao s dužnosnicima Europske unije, te je rekao da je obavijestio američkog pregovarača Richarda Grenella. Dan ranije svoj je dolazak otkazao i sam Thaci.

'Zbog novog razvoja događaja vratio sam se u Prištinu kako bi upravljao situacijom. Obavijestio sam veleposlanika Grenella da ne mogu nazočiti sastanku 27. lipnja u Bijeloj kući', objavio Hoti na Twitteru.

Beograd zasad nije objavio hoće li i oni otkazati svoj dolazak, a ni SAD još nije reagirao na povlačenje Kosova iz pregovora.

Thaci, bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) još uvijek nije odgovorio na optužnicu, no ranije je odbacio da je sudjelovao u zločinima.

U optužnici se navodi da Hashim Thaci, Kadri Veselji, zapovjednik protuobavještajne službe u vrijeme rata na Kosovu krajem devedesetih, a trenutno vođa kosovske oporbe, i drugi osumnjičeni iz optužnice snose kaznenu odgovornost za skoro 100 ubojstava.

Do sada niti jedan od čelnih ljudi OVK nije osuđen za ratne zločine, a službeni Beograd je Thacija i bivšeg premijera Ramusha Haradinaja stavio na crvene tjeralice Interpola zbog čega su obijaca bila uhićena - Thaci u Mađarskoj 30. lipnja 2003, a Haradinaj 4. siječnja 2017. u Francuskoj. Obojica su, međutim, ubrzo bili pušteni na slobodu.