sumnjiče ga za gotovo 100 ubojstava

Kosovski predsjednik otkazao put u SAD nakon optužnice za ratne zločine

24.06.2020 u 19:44

Bionic
Reading

Kosovski predsjednik Hashim Thaci otkazao je put u Washington nakon objave da je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine, izjavio je u srijedu Richard Grenell, američki izaslanik za pregovore između Srbije i Kosova

"Kosovski predsjednik upravo nas je obavijestio da je otkazao svoj put u Washington D.C. nakon objave Ureda specijalnog tužitelja", napisao je Grenell na Twitteru.

Thaci je kasnije ovoga tjedna trebao putovati u Washington na prvi krug pregovora sa Srbijom o normalizaciji odnosa u kojima posreduje Bijela kuća. 

"Poštujem nejgovu odluku da ne nazoči razgovorima sve dok se ne riješe ta pravna pitanja", kazao je on dodajući da će se sastanak održati u subotu kao što je bilo planirano te da će na njemu sudjelovati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti.

Ured specijalnog tužitelja za ratne zločine na Kosovu u Haagu u srijedu je objavio da je podnio optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija i "drugih".

U optužnici se navodi da Hashim Thaci, Kadri Veselji, zapovjednik protuobavještajne službe u vrijeme rata na Kosovu krajem devedesetih a trenutno vođa kosovske oporbe, i drugi osumnjičeni iz optužnice snose kaznenu odgovornost za skoro 100 ubojstava.

Do sada niti jedan od čelnih ljudi OVK-a nije osuđen za ratne zločine.