privremeni smještaj

Kosovo primilo 683 Afganistanca, očekuju se ukupno 2000

06.09.2021 u 15:49

Bionic
Reading

Privremeni smještaj na Kosovu dosad su dobila 683 državljana Afganistana, potvrdio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla

Osim smještaja u kampu Bechtel-Enka u Uroševcu, još 91 afganistanski civil smješten je u američku vojnu bazu Bondstil na teritoriju te općine.

Prijem afganistanskih civila provodi se na temelju plana za njihov prihvat na koji se Kosovo obvezalo nakon poziva Sjedinjenih Država da se u zemljama partnerima prihvati izbjegle i evakuirane iz Afganistana koji su surađivali s međunarodnim snagama i organizacijama tijekom angažiranja zapadnih savezni u toj zemlji.

Kosovske vlasti priopćile su ranije da će prihvatiti oko 2000 afganistanskih državljana koji su surađivali sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim zemljama članicama NATO.

Prihvat Afganistanaca bit će nastavljen idućeg tjedna, rekao je ministar, a prema aktualnim kosovskim propisima, afganistanski se izbjeglice na teritoriju Kosova mogu zadržati najviše godinu dana.

Očekuje se da će oni privremeno boraviti na Kosovu dok se ne pripremi njihova dokumentacija za odlazak u SAD ili u druge države članice NATO, navodi RFE.