LIPANJ SVE BLIŽE

Kosor vjeruje da još uvijek ima vremena

21.03.2011 u 13:38

Bionic
Reading

Ima još uvijek dovoljno vremena da se pristupni pregovori s Europskom unijom završe u roku, rekla je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka u Vladi o ispunjavanju mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, na kojem su, osim članova Vlade koji rade na tim poslovima, sudjelovali predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, čelnici Državnog sudbenog vijeća, Državnog odvjetničkog vijeća i pučki pravobranitelj Jurica Malčić

'Ono smo možemo konstatirati je da smo sve poslove koje smo predvidjeli po posebnom planu aktivnosti za Poglavlje 23 izvršili u roku', rekla je premijerka Kosor. Za smanjivanje broja predmeta na sudovima izmijenit će se neki zakoni, objasnila je premijerka, a donijet će i nove zakone o Uredu pučkoga pravobranitelja jer Europska komisija (EK) traži njegovo širenje.

Novo izvješće o napretku u Poglavlju 23 bit će poslano u utorak u Bruxelles, a i premijerka će osobno uputiti pismo potpredsjednici Komisije i povjerenici za pravosuđe Viviane Reding. Mi smo na osnovi izvješća koje smo dobili napravili plan aktivnosti za Poglavlje 23. Danas smo čekirali određene poslove koje smo napravili. Dakle, u roku smo i mogu reći da sve institucije koje trebaju čine dodatne napore da bismo uspješno zatvorili Poglavlje 23', rekla je Kosor.

Na pitanje tportala ima li dovoljno vremena da se pokažu rezultati, premijerka je odgovorila da se rezultati već pokazuju jer su iz dodatnog plana aktivnosti neki poslovi već obavljeni.

'Sutra šalju izvješće o poslovima koji su obavljeni prije roka, s konkretnim primjerima onoga što nedostaje. Po svemu sudeći, mi možemo uhvatiti sve rokove. Bitno je pokazati dodatnu snagu o odlučnosti svih institucija. Nije samo Vlada ta koja nešto mora učiniti. To se činjenje očekuje i od drugih institucija', naglasila je premijerka.

Kosor smatra da bismo idući mjesec mogli zaključiti najmanje dva poglavlja, Ribarstvo i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Hrvatska do dovršetka pregovora mora zatvoriti još sedam poglavlja, ali o jednom se ne pregovara. Ključnim svi smatraju Poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava.