DALEKO OD OČIJU JAVNOSTI

Kosor upoznala Josipovića s rebalansom

24.08.2010 u 10:31

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović jutros se na Pantovčaku sastao s premijerkom Jadrankom Kosor koja ga je upoznala s prijedlogom rebalansa proračuna koji su dogovorili koalicijski partneri. Sastanak je bio najavljen medijima, ali mjesto i vrijeme su skrivali od očiju javnosti

Zbog vremena potrebnog predsjedniku Josipoviću i njegovom stručnom timu za proučavanje prijedloga rebalansa proračuna, on je odlučio ne iznijeti odmah javno svoj stav.

Na konzultacije neće, kako saznajemo, sazvati nijedno od svojim Vijeća poput ekonomskoga ili Vijeća za socijalnu pravdu, već će se posavjetovati sa svojim savjetnikom za ekonomiju Borisom Cotom i eventualno s još nekim.

Poslijepodne, nakon sjednice Vlade koja je zakazana za 14 sati, na kojoj će rebalans biti usvojen, i predsjednik će iznijeti javnosti svoje mišljenje o ovom problemu. Kako doznajemo, predsjednik Josipović o rebalansu će se oglasiti najkasnije sutra.

Politički analitičar Višeslav Raos smatra da je dobro da se predsjednik oglasi iako nema konkretne ovlasti, ali njegova izjava zasigurno ima težinu.

On smatra da će njegova izjava ići u smjeru sličnih koje je davao u posljednje vrijeme, a odnosile su se na oporezivanje bogatih ili zalaganje za porez na banke, gdje je zastupao stajališta suprotna stavovima SDP-a, stranke iz koje je i došao na Pantovčak.

'Sigurno je da će se tako vratiti i na svoj program nove pravednosti', smatra Raos i dodaje da on sigurno neće izlaziti s radikalno intoniranom izjavom koja bi zaoštrila njegove odnose s premijerkom Kosor.

Raos je naglasio da Josipović pažljivo gradi sebe kao političara otkad je došao na Pantovčak i ima neovisan put od SDP-a i kritičara koji su smatrali da će biti njihov lutak na Pantovčaku.

'Na najboljem je putu da to ne bude', zaključio je Raos.