PREMIJERKA S BIH BISKUPIMA

Kosor: Ulazak u EU pomoći će i Hrvatima BiH

17.06.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom vrhbosanskim, i banjolučkim biskupom Franjom Komaricom, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade RH

KardinalVinko Puljić i biskupFranjo Komarica zahvalili su se premijerki Jadranki Kosor na izradbi Strategije o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te istaknuli potrebu što skorijeg donošenja zakona koji će provesti mjere iz Strategije, ističe se u priopćenju.

To će, kako su kazali, donijeti novi prostor za bolju suradnju, posebno na gospodarskom planu. Hrvati u BiH u iznimno su teškoj situaciji, bez infrastrukture, bez radnih mjesta, a nerijetko i bez temeljnih ljudskih prava, što je osnova za ravnopravnost u BiH.

Pomagati Hrvatima u Bosni i Hercegovini naša je Ustavna obveza, rekla je predsjednica Vlade RH Kosor, i dodala da će završetkom svojih pregovora za ulazak u Europsku uniju Hrvatska dobiti novu poziciju u odnosu na BiH, što će se pozitivno odraziti na potporu Hrvatima u toj zemlji.

Premijerka Kosor istaknula je i kako je spomenuti Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske u izradbi te da će do kraja ljetnog zasjedanja ući u saborsku proceduru.

Kardinal Puljić i biskup Komarica pozvali su predsjednicu Vlade RH da posjeti Bosnu i Hercegovinu te da otvori 8. gospodarski forum u organizaciji Caritasa i Udruge Hrvata 'Prsten', navodi se u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću.