PREMIJERKIN PRVI DAN ŠKOLE

Kosor s učenicima osnovne škole Turanj

Kosor u školi učenici

Kosor u školi učenici

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Mario Pusic

Na današnjoj svečanosti u povodu početka školske godine u Osnovnoj školi 'Turanj' u Karlovcu bili su nazočni predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, ministar obrane Branko Vukelić i njihovi suradnici

Zaželjevši prvašićima dobrodošlicu u svijet izobrazbe i svim učenicima uspjeh u učenju, premijerka Kosor je rekla je da je ta škola među mnogobrojnima u Hrvatskoj izabrana za njezin posjet jer u njoj broj učenika raste, a ne opada. Školu ove školske godine pohađa 484 učenika.

U posljednje tri godine svake se godine škola povećala za jedan razred.

Obećala je pomoći školi Turanj u proširenju, a ponovila je da je država iako odustala od projekta besplatnih udžbenika u proračunu osigurala 45 milijuna kuna za knjige socijalno ugroženima. Na pitanje novinara tko je kriv za kaos nastao s udžbenicima, Kosor nije odgovorila, ali je kazala kako novca za njihovu besplatnu nabavku u ministarstvu naprosto nije bilo.

'Ono što sam ja zatekla je da je u Ministarstvu znanosti nedostajalo, ne da smo mi u rebalansu skinuli, nego je nedostajalo 350 milijuna kuna', kazala je Kosor.
Pozvala je i jedinice lokalne samouprave da se uključe u financiranje javnog prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola.

U izjavi za medije Kosor je, govoreći o mogućnosti da se smanji broj jedinica lokalne samouprave, rekla da je Ministarstvo uprave dobilo zadatak da načini 'vertikalnu i horizontalnu analizu funkcioniranja lokalne samouprave, od izvornih prihoda, dijela koji dobivaju iz proračuna, te o povijesnim okolnostima pa će se nakon toga načiniti jasni kriteriji koji će vrijediti jednako za sve općine i gradove'.

Resorni ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao je pak da su šanse da projekt besplatnih udžbenika opet zaživi velike čim za to bude novca.

'Onog časa kada državna blagajna bude dovoljno puna vratit ćemo i projekt besplatnih udžbenika jer svakako da je svaka stimulacija odlaska djece u škole pozitivna.'
Ministar Fuchs najavio je u izjavi za novinare da će nacrt zakona o veleučilištima biti gotov do kraja mjeseca. Po njemu, svi će studenti moći studirati bez plaćanja školarine ako budu redovito studirali.

Za Hinu je izjavio da država 'za redovito funkcioniranje zagrebačkog Sveučilišta' iz proračuna izdvaja milijardu i 200 milijuna kuna te kako je pitanje je li uopće potreban dodatni novac za školarine ili se besplatno studiranje može postići njegovom preraspodjelom.

U nastavku posjeta Karlovcu premijerka Kosor je obišla tvornicu oružja HS produkt.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi