INTERVJU ZA BLOOMBERG

Kosor reže proračun: Hrvati moraju više raditi!

15.06.2011 u 10:12

Bionic
Reading

U posljednjoj fazi pridruživanja Europskoj uniji, hrvatska Vlada srezat će proračun i privući više stranih investicija kako bi izvukla naciju iz recesije, najavila je premijerka Jadranka Kosor u razgovoru za Bloomberg

Nakon preporuke Europske komisije o zaključenju pregovora, s ciljem ulaska Hrvatske u EU u srpnju 2013, Kosor najavljuje da će njezina vlada smanjiti državnu administraciju i da bi mogla ponuditi financijske poticaje za privlačenje stranih ulaganja, piše Bloomberg.

'Sigurna sam da je ovo godina u kojoj će se Hrvatska naći čvrstom putu oporavka', rekla je 57-godišnja Kosor novinarki Bloomberga Jasmini Kuzmanović u ponedjeljak, u svojem zagrebačkom uredu: 'Zaključujući pregovore, definitivno smo ostavili najteži, najkompliciraniji posao iza sebe.'

U članku se navodi da će Hrvatska postati druga bivša jugoslavenska republika koja će se, nakon Slovenije, pridružiti najvećem trgovinskom bloku u svijetu. Time će ulagači moći s više povjerenja poticati industriju i turizama u toj državi na Jadranskom moru. Ukoliko članstvo RH potvrdi 27 sadašnjih članica, EU bi proširila svoj doseg u regiji Balkana nakon krvavih građanskih ratova iz 90-ih.

Bloomberg navodi da Crobex od početka godine bilježi rast vrijednosti od 6,9 posto, što je šesti najbolji rezultat u Europi, no jučer je pao na 2.256,99, što je 0,63 posto manje od prethodnog zatvaranja burze. Dok se Kosor usredotočuje na modernizaciju hrvatskih zgrada, ulica i komunalija iz komunističke ere, gospodarstvo je u padu od 2008, nakon što je u razdoblju od 2000. do 2007. prosječno raslo za 4,6 posto. Ove godine gospodarski rast mogao bi doseći 1,5 posto, rekla je premijerka.

Novi vjetar

Hrvatska, koja nastoji privući 14 milijardi eura vrijedna ulaganja samo u infrastrukturne projekte, iskusit će novi vjetar izravnih stranih ulaganja koja su u prošloj godini pala na jednu trećinu priljeva iz 2009, rekla je Kosor.

Diplomirana pravnica Jadranka Kosor uzdigla se do premijerske pozicije kada je bivši premijer Ivo Sanader bez objašnjenja napustio ured u srpnju 2009. Nakon što je postala premijerka, Kosor je pokrenula antikorupcijski pogon koji je otvorio stotine slučajeva i s vremenom doveo do Sanaderovog uhićenja na temelju sumnje u zloupotrebu položaja i korumpiranost, piše Bloomberg.

Kosor planira kampanju za pridobivanje podrške na referendumu o ulasku u EU, koji se mora održati u roku od 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora, planiranog za prosinac. Prema rezultatima istraživanja IPSOS Puls od 6. studenog, koje je naručilo Ministarstvo vanjskih poslova, oko 62 posto građana podržava članstvo RH u EU.

Kosor je, kaže, uvjerena da će građani na referendumu glasati za ulazak u EU jer Hrvatska, kaže, zapravo nema drugu održivu opciju. 'Većina ljudi razumije da su rezovi u javnoj potrošnji neophodni, da u suprotnom ne možemo krenuti naprijed u gospodarstvu', rekla je Kosor.

Vlada je za ovu godinu predvidjela proračunski deficit od 4,2 posto BDP-a. Planovi rezanja troškova uključuju zatvaranje nekih od oko 500 jedinica lokalne samouprave i prilagodbu kolektivnih ugovora, rekla je Kosor.

Hrvatska ne može imati kolektivne ugovore koji jamče jednaku plaću neovisno o tome raste li gospodarstvo ili je u padu, rekla je Kosor. 'Mi u Hrvatskoj moramo više raditi', dodala je premijerka.

Nezaposlenost je u travnju dosegnula 18,2 posto, a Hrvatska ima jednu od najnižih stopa udjela radne snage u ukupnom stanovništvu u Europi, tek 50 posto, prema Međunarodnoj organizaciji rada u Ženevi. Priključivanjem EU-u 2013, Hrvatska bi dobila pristup najmanje 750 milijuna eura EU fondova kanaliziranih u projekte javnih radova.

EU će htjeti jamstva i napredak u borbi Hrvatske protiv korupcije, što Kosor, kako kaže, pozdravlja.

'Ništa više neće biti isto'

'Nadzor je prilika da ojačamo naše reforme, a za građane da vide da se vrijeme ne može vratiti unatrag, rekla je Kosor. Borba protiv korupcije ne može se poništiti. Ništa više neće biti isto, dodala je.

Kosor će se najesen naći pred parlamentarnim izborima. Datum će se odrediti nakon službenog zatvaranja pregovora s EU-om, vjerojatno do kraja mjeseca. Prema predizbornom istraživanju IPSOS Pulsa od 25. svibnja, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica ima podršku od 22 posto, u usporedbi sa Savezom za promjene, na čelu sa socijaldemokratima, koji imaju 38 posto.

Jadranka Kosor primjećuje da će istrage i sudski procesi u korupcijskim aferama biti ogroman teret, no još uvijek se nada uspjehu. 'Samo jake stranke u stanju su počistiti svoju vlastitu kuću', rekla je Kosor.