RAZBACIVANJE AFERAMA

Kosor prijeti SDP-ovcim HEP-om

18.10.2010 u 17:55

Bionic
Reading

Predsjednica HDZ-a i hrvatska premijerka Jadranka Kosor ocijenila je danas da se Ivo Sanader ima pravo vratiti u Sabor, ali i poručila da će 'propasti SDP-ov plan po kojem će Sanaderov povratak probuditi navodne spavače u HDZ-u' te da SDP neće skupiti dovoljno ruku u Saboru za izglasavanje nepovjerenja vladi

'Plan je da će se, kad se Ivo Sanader vrati u Sabor, probuditi nekakvi spavači ili neki koji snivaju poput Trnoružica i odjednom shvatiti da nisu članovi HDZ-a, ali to se neće dogoditi i taj plan će propasti', rekla je Kosor na konferenciji za novinare u HDZ-ovoj središnjici nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Naglasila je da je HDZ 'najjača i najsnažnija stranka i pobjednička, ne samo na izborima, nego i kada treba prevladati određene probleme'. 'Dovoljan broj ruku, unatoč planu, Zoran Milanović neće imati', dodala je premijerka Kosor.

Također je istaknula kako HDZ ima i potporu koalicijskih partnera, koji su, kaže, jedinstveni u stajalištu da Vlada do kraja treba odraditi posao na tri stupa - borbi protiv korupcije, programu gospodarskog oporavka i ulasku u EU.

SDP: Kosor laže

'Jadranka Kosor je nebrojeno puta u posljednjih mjesec dana izrekla laž. Ovo je samo jedna u nizu. Sramotno je što izvodi premijerka. Ona je zadnja u Hrvatskoj koja o stanovima može bilo što govoriti, istaknuo je tajnik SDP-a Igor Dragovan za HTV.

Ocijenila je da su SDP-ove najave kako će od Sabora tražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi' na tragu dogovora i sporazuma između SDP-a i Sanadera'. Premijerka Kosor smatra kako o postojanju tog plana svjedoči i činjenica da je SDP svoju inicijativu najavio upravo na dan kada je Sanader od Sabora zatražio reaktiviranje svog zastupničkog mandata. 'Te dvije činjenice koincidiraju na zanimljiv način', dodala je.

Podsjetila je kako je SDP bio protiv Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, koji je Hrvatskoj omogućio deblokadu pristupnih pregovora.'Zanimljivo da je 3. siječnja na ovom mjestu održana pressica na kojoj se Arbitražni sporazum proglasio veleizdajom, a da je to ponovljeno i ovih dana na sjednici Istražnog povjerenstva. Na tom tragu oni idu u istom smjeru i tvrdimo da se radi o dogovoru i sporazumu', rekla je Jadranka Kosor.

Kao argument za procjenu o dogovoru SDP-a i Ive Sanadera Kosor navodi i nedavno izbacivanje iz stranke SDP-oca Zorana Vinkovića.'Izbačen je iz stranke (SDP-a) zato što je protiv njega podignuta optužnica i zbog toga što je i dalje u koaliciji s HDSSB-om ali tek onda kada je SDP postao siguran da će imati jednoga pridruženog člana, dakle - jedan za jedan', ocijenila je Kosor.

Uvjerena je da je glavni cilj SDP-a srušiti Vladu i tako zaustaviti borbu protiv korupcije. 'To je glavni cilj, jer kad pada Vlada, odlaze i Kosor i Karamarko i svi drugi ministri, ali i Mladen Bajić. To je izravni udar na državno odvjetništvo, jer uostalom, SDP i Milanović jasno govore da Bajić mora otići', kazala je predsjednica HDZ-a. Podsjetila je kako je SDP u Saboru glasovao protiv prijedloga da se glavnom državnom odvjetniku Bajiću da još jedan mandat, a da su na pitanje koga predlažu u zamjenu, SDP-ovci odgovorili 'bilo koga'.

'Glavni državni odvjetnik ne može biti bilo tko. To može biti osoba koja ima integritet i znanje, osoba koja pokazuje ovih dana hrabrost da obavi svoj posao', naglasila je. Iako je kazala kako, kao primjer korupcije, neće navoditi Riječke tržnice, jer se njima bavi DORH, Jadranka Kosor je kazala da bi se na tom slučaju, ako se pokaže da je bilo elemenata kaznenog djela, prvi puta primijenila nova ustavna odredba o nezastarjevanju privatizacijskog kriminala.

Ponovila je kako je Vlada za borbu protiv korupcije u svim smjerovima, bez obzira tko je koje političke pripadnosti, te da 'ne prihvaća ultimatum SDP-a da je dobro ako se borimo protiv korupcije u našem dvorištu, ali da u tuđa dvorišta ne možemo poći'.

Kosor je upozorila i na pokušaje utjecaja na suce i neovisno pravosuđe.'Jučer smo imali priliku čuti da se govori o sucima koji kradu, o odvjetnicima koji kradu i o svima koji kradu. Pritom se na skupu koji je održan, pretpostavlja da tamo nitko ništa nije dotaknuo, a kamoli uzeo. No pogledate li bliže, vidjet ćete neke ljude koji su osuđeni u prvom stupnju i normalno sjede na svojim pozicijama. To se u HDZ-u ne može dogoditi', rekla je Kosor.

Izvijestila je da je ovih dana od predsjednika Uprave HEP-a dobila nalaze interne istrage, po kojima su u poslovnim knjigama HEP-a bila iskazana 134 stana, da bi se utvrdilo kako HEP raspolaže sa 300 stanova, 101 garažom i 73 poslovna prostora.

'Postoje indicije da se u razdoblju od 2000. do kraja 2003. značajan dio tih nekretnina nabavljao i otkupljivao prema netržišnim uvjetima', naglasila je Kosor, dodavši da se tim slučajem bavi Porezna uprava i državna revizija, a da će se vjerojatno pozabaviti i DORH.

Podsjetila je kako HDZ u tom razdoblju nije bio na vlasti pa nije ni birao Upravu HEP-a Uvjerena je da bi pad Vlade blokirao pregovore s EU oko brodogradnje i pravosuđa. 'Priče koje idu za tim da se na sve načine pokušava oblatiti jednog od najboljih hrvatskih sudaca i uplitanje politike u to nepovratno bi nam zatvorile mogućnost zatvaranja poglavlja 23.', uvjerena je Kosor.

SDP-u je poručila i da samo rušenje Vlade ne bi dovelo tu stranku na vlast nego da za dolazak na vlast trebaju pobijediti na izborima. 'A u izborima mi i danas i sutra i krajem 2011. imamo što za pokazati', rekla je predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor.

Upozorila je i na kontradiktorne izjave predsjednika HNS-a Radimira Čačića. 'Čačić je nedavno rekao da je Vlada nesposobna i nekompetentna, ali da su oni za to da Vlada završi pregovore, iz čega iščitavam da ne misli ono što javno govori, i da u dubini duše odaje priznanje ovoj Vladi da radimo dobar i težak posao i da imamo rezultate', zaključila je premijerka Kosor.