PARTNERI NA SUHOM

Kosor nedolaskom razočarala Amerikance

08.03.2011 u 10:59

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor nije se pojavila, iako je bila najavljena, na konferenciji o borbi protiv korupcije u organizaciji veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Centra za sigurnosne studije George Marshall koja se održava u hotelu Westin

Organizatori nisu htjeli komentirati izostanak predsjednice Vlade, koja je trebala održati govor na samom otvaranju, iako su očito bilo razočarani njezinim nedolaskom. Također, Kosor nije poslala nikoga da je zamijeni, tako da je umjesto nje uskočio državni tajnik u ministarstvu obrane Pjer Šimunović koji je trebao samo sudjelovati na konferenciji. Kosor je sudjelovanje otkazala u utorak ujutro, neposredno prije početka konferencije.

Umjesto u Westin, Kosor je otišla u Krapinu, u posjet tvrtki Kotka.

Amerikanci ovo sigurno neće zaboraviti, posebno jer se prema njima jako lobira da svojim utjecajem slome posljednje otpore za zatvaranjem pristupnih pregovora s Europskom unijom, posebno poglavlje 23 o pravosuđu, a ignorira se konferencija koju oni organiziraju u Zagrebu.

Inače, američki veleposlanik James Foley nahvalio je predsjednicu Vlade kako je tijekom njezinog mandata napravljen golemi napredak u borbi protiv korupcije u našoj zemlji. Foley je rekao da je Kosor počela provoditi politiku u kojoj nema nedodirljivih. 'Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader koji sjedi u zatvoru u Austriji i čeka izručenje snažno je upozorenje svim političarima u zemlji i regiji da dobro promisle prije nego se počnu baviti korupcijom', rekao je Foley. Američki veleposlanik pohvalio je i hrvatskog državnog tužitelja Mladena Bajića zbog hrabrosti i profesionalizma, a također je istaknuo i zasluge novoga Zakona o kaznenog postupku koji je omogućio efikasniju borbu protiv korupcije na visokoj razini.

Konferencija traje tri dana, na njoj sudjeluju brojni stručnjaci s područja borbe protiv korupcije, a osnovni cilj je pronalaženje rješenja za učinkovitu suradnju među različitim sektorima te povezivanje raznih američkih misija u Europi s lokalnim institucijama uključenim u borbu protiv korupcije.