OGLASILI SE KOALICIJSKI PARTNERI

Kosor: Ne idem na prosvjed, ali branitelji imaju pravo prosvjedovati i ne treba ih stigmatizirati

25.09.2018 u 12:08

Bionic
Reading

Mirovinska reforma od jučer je u javnoj raspravi, a HDZ-ovi koalicijski partneri Branko Hrg i Darinko Kosor, iako je načelno podržavaju, nadaju se još nekim izmjenama. O tome su progovorili na press konferenciji u Saboru gdje su se na novinarska pitanja dotaknuli i najavljenog prosvjeda u Vukovaru

Govoreći o mirovinskoj reformi, koja je od ponedjeljka u javnoj raspravi, Darinko Kosor i Branko Hrg kazali su kako su zadovoljni što je nakon pregovora s resornim ministrom rada Markom Pavićem ipak odlučeno da će dodatak od 27 posto dobivati svi, a ne kako je Vlada incijalno predlagala samo oni koji su u prvom stupu.

'Svi osiguranici, i oni stariji i mlađi od '62. godišta imat će dodatak od 27 posto. Kompromis je bio da ostane otvoren povratak u 1. stup. Na to smo pristali jer vjerujemo da će većina ostati u 2. stupu, a eventualno oni koji su radili za minimalac, a to je oko jedne trećine radnika, vratit će se u 1. stup', kazao je Kosor na press konferenciji.

Dvojac HDZ-ovih koalicijskih partnera očekuje da se u javnom raspravi eventualno izmjene i neke druge stvari, poput roka prilagođavanja za duži radni vijek. Naime, intencija je da će od 2031. godine za punu starosnu mirovinu svi morati raditi do 67. godine. 'Rok je snižen s 20138. na 2031., ali očekujemo da se nađe kompromisno rješenje i da to neće biti 2031.', kazao je Hrg, dodavši da bi se nekim zanimanjima, poput liječnika, trebalo dati i mogućnost da rade do 70. godine života.

Kosor je podržao i ideju oštrije penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu, no očekuje da se nađe rješenje i za penalizaciju poslodavaca koji radnike šalju u prijevremenu mirovinu.

  • +3
Darinko Kosor i Branko Hrg Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrg i Kosor su, na novinarski upit, komenitrali i prosvjed u Vukovaru, odnosno insinuacije Branimira Glavaša da iza prosvjeda u Vukovaru stoji zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

'Mi se kao HDS ne želimo miješati u unutarstranačke stvari HDZ-a. Glavaš je bio član HDZ-a i puno bolje zna od mene kako stranka funkcionira', kazao je Hrg u ime svoje stranke.

'Živimo u demokratskom društvu i moramo početi od toga da i sindikati prema Ustavu imaju pravo na prosvjed, a i branitelji, prema Ustavu, imaju pravo na prosvjed. Mislim da prosvjed neće donijeti ništa novo, moramo vjerovati da će institucije odraditi posao, ali nemojmo stigmatizirati one koji to organiziraju', kazao je Kosor, dodavši da on neće ići na prosvjed u Vukovar.

I Hrg i Kosor poručili su da nisu ranije čuli za Franju Vargu, koji je uhićen zbog lažiranja SMS korespodencije za potrebe suđenja Zdravku Mamiću. Kako piše Večernji list, Varga istražiteljima rekao kako su njegove usluge koristili i Milijan Brkić, Plenkovićev zamjenik u HDZ-u te Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a.