PREMIJERKA U NJEMAČKOJ

Kosor: DORH i policija su potpuno neovisni!

03.02.2010 u 11:54

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor dala je uoči posjeta Njemačkoj intervju uglednom Frankfurter Allgemeine Zeitungu (FAZ) u kojem je istaknula odlučnost svoje vlade da ustraje u borbi protiv korupcije

Kosor je kazala da Državno odvjetništvo i policija djeluju potpuno neovisno u svojoj borbi protiv korupcije, ali je istodobno naglasila kako uspjeh ove borbe, koja je važna za daljnji napredak prema Europskoj uniji, ovisi o više čimbenika.

'Za uspjeh ove borbe je potrebna volja, snaga, inicijativa i novac', rekla je Kosor. Predsjednica Vlade obranila je uvođenje nekih nepopularnih gospodarskih poteza poput kriznog poreza, ali je objasnila da su te mjere bile neminovne.

'Bez ovih mjera ne bismo bili u stanju isplatiti mirovine i plaće', rekla je Kosor. Kao jednu od najvažnijih zadaća na putu prema Europskoj uniji Kosor je, osim borbe protiv korupcije, navela i ustavne promjene te reforme uprave i pravosuđa.

Na pitanje o zahlađenju odnosa između Hrvatske i Srbije nakon izjave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o mogućoj vojnoj intervenciji u Bosni i Hercegovini, Kosor je odgovorila da bi prvo 'trebalo promisliti o posljedicama prije nego što se nešto izrekne'. Ona je istodobno objasnila da je hrvatski predsjednik samo htio naglasiti da dioba Bosne i Hercegovine za Hrvatsku ne dolazi u obzir, što je i dalje hrvatsko stajalište.

'Mi Bosnu i Hercegovinu vidimo kao jedinstvenu zemlju s tri konstituirajuća naroda', rekla je hrvatska premijerka.

O odnosima sa Srbijom Kosor je naglasila da oni trebaju biti okrenuti budućnosti te navela primjer hrvatsko-slovenskog puta pri rješavanju sporova.

'Mislim da hrvatsko-slovenski sporazum o rješenju graničnog spora može čitavu jugoistočnu Europu ohrabriti na izgradnji mirne budućnosti', zaključila je hrvatska premijerka.

Jadranka Kosor u srijedu će, tijekom jednodnevnog posjeta Berlinu, obaviti niz razgovora na najvišoj razini te će održati predavanje u zakladi Konrad Adenauer na temu hrvatskog gospodarstva i svjetske krize.

Hrvatska premijerka bi se prvo trebala susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel s kojom će se zadržati na radnom ručku, a nakon toga predviđen je susret sa saveznim ministrom gospodarstva Reinerom Bruederleom i predsjednikom Odbora njemačkog gospodarstva za odnose s istočnom Europom Klausom Mangoldom.