PRAZNE FOTELJE U VLADI

Kosor bira između šest osoba

11.11.2009 u 18:57

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas u Opatiji da će o imenovanju potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva izvijestiti do kraja tjedna

Samostalno odlučujem o tom pitanju i svoje ću prijedloge uputiti Hrvatskom saboru na usvajanje, kazala je premijerka Kosor odgovarajući na pitanja novinara u Opatiji gdje je sudjelovala na 17. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista 'Ekonomska politika Hrvatske 2010.'. Predsjednica Vlade istaknula je i da za sada još ima dvojbe, a odlučuje između šest osoba.

'Odlučit ću tko kao ministar gospodarstva može odmah rješavati izuzetno teške probleme. Sada ne treba gledati tko pripada kome te je li na ovoj ili onoj strani. Mislim da su prošla vremena kad smo morali vagati tko je gdje', rekla je Kosor.

Škegro i Popijač

I prije no što je Damir Polančec dao ostavku mediji su naveliko raspravljali o njegovom nasljedniku. Za sada su najčešće spominjana imena Borislava Škegre i Đure Popijača. Prema pisanju Večernjeg.hr, Škegro bi trebao zasjesti na potpredsjedničku fotelju, a Popijač na Polančecovu.

Glavnog direktora HUP-a i u Jutarnjem listu vide kao novog ministra gospodarstva. Prema njihovim izvorima, potpredsjednici Vlade trebali bi postati Škegro i ministar zdravstva Milinović.


Predsjednica Vlade kazala je i kako je održala obećanje da će ugovor između Vlade i MOL-a o Ini uputiti najprije predsjedniku Republike i onda ga objaviti na web stranicama Vlade. 'Analiziramo sporazum i na tragu smo novih odluka s tim u vezi, ali je sada preuranjeno da se o tome govori', istaknula je Kosor.

Na upit što je s izdvajanjem plinskog biznisa iz Ine i je li Vlada od toga odustala, premijerka Kosor je odgovorila: 'Jedino mogu reći da sam poslala prijedlog novog sporazuma na tu temu.' Ponovila je i kako Ina mora podmiriti svoj dug državi. Od toga ne odustajemo, dug se državi mora vraćati, a mehanizme ćemo razmotriti, kazala je Kosor odgovarajući na pitanje o Ininom dugu prema državi i mogućoj blokadi Inina računa ako se to pitanje ne riješi.

Da je dobio ugovor s MOL-om, potvrdio je u izjavi novinarima i predsjednik države Stjepan Mesić. Ugovor s MOL-om dobio sam sinoć te ga tek treba analizirati i vidjeti je li dobar ili loš, kazao je.

Premijerka Kosor je na pitanja novinara potvrdila da razmišlja o mogućoj dodatnoj reviziji povlaštenih mirovina. Zamoljena da objasni svoje najave o poticanju stanogradnje koje je iznijela na opatijskom skupu, Kosor je kazala da s ministrom financija razgovara kako pronaći način da se potakne prodaja stanova, ali i stanogradnja. 'Imamo ideje i ubrzo ćemo se odlučiti o tome', rekla je.