PRIJAVA ZBOG BLEIBURGA

Koruška policija: Ustaški simboli kod nas nisu zabranjeni

07.11.2016 u 21:55

Bionic
Reading

Austrijski dnevni list Der Standard objavio je vijest o tome da je lokalna policija u Koruškoj odbila kaznene prijave zbog skupa na Bleiburgu. Prijepor je nastao oko ustaškog znakovlja, a policija je zaključila da nošenje ustaške uniforme ili znakovlja u Austriji nije zabranjeno po zakonu o zabrani isticanja nacističkih simbola. Nezadovoljni takvom odlukom također su se oglasili

Austrijski zakon iz 1960. godine, Abzeichengesetz, regulirao je zabranu nacističkih simbola te simbola koji služe kao zamjena ili surogat nacističkog znakovlja. Isticanje nacističkih simbola u javnosti proglašeno je kaznenim djelom, a zabrana se nije odnosila samo na svastiku i ostale službene simbole nacizma, nego i na reinterpretacije ili drugo znakovlje iz repertoara fašizma i nacizma.

Pozivajući se na taj zakon, austrijske organizacije žrtava nacizma Dokumentationsarchiv des Österreichischen Widerstandes (DÖW), tj. Dokumentacijski arhiv austrijskog otpora nacizmu podnijeli su kaznenu prijavu policiji u koruškom okrugu Völkermarktu zbog ustaških simbola na Bleiburgu.

Kako piše Der Standard u članku pod naslovom ‘Odbijena prijava zbog SS-simbola na Bleiburgu’: ‘Svake godine okupljaju se tisuće ljudi na komemoraciji takozvanog pokolja na Bleiburgu, među njima i visokorangirani hrvatski političari. Skup privlači i podržavatelje fašističkog ustaškog režima koji je u Drugom svjetskom ratu vodio nacističkoj Njemačkoj vazalnu tvorevinu NDH. Na Bleiburgu se mogu vidjeti ustaški simboli i pjevaju se ustaške pjesme. Oboje je zabranjeno u Hrvatskoj.’ Dodaje se kako se na komemoraciji mogu vidjeti hrvatski grbovi s prvim bijelim poljem (‘NDH-ovska šahovnica’) te se napominje da je 13. divizija SS-a bila Handžar divizija, također s ustaškim simbolima.

U kaznenoj prijavi se upozorava i da je ‘NDH-ovska šahovnica’ na spomeniku koji se nalazi na Bleiburgu te se podsjeća na ‘ustaški koncentracijski logor Jasenovac’, u kojem je ubijeno ‘između 80 i 100 tisuća ljudi’.

No policijska uprava iz Völkermarkta je zauzela drugačiji stav i odbila prijavu. U objašnjenju se kaže: ‘Nošenje ustaške uniforme i ustaških simbola u Austriji nije zabranjeno.’ Pozvali su se na članak 1. Zakona o zabrani uniformi i argumentirali kako ustaški simboli nemaju veze s nacističkim simbolima, koji su zabranjeni po austrijskom zakonu, te da ustaško znakovlje na starom kaputu nema nikakve veze sa zabranama iz austrijskog zakonodavstva. Dodali su i kako su taj stav provjerili s višom instancom, koruškim Verfassungschutzom (Služba zaštite ustavnog poretka).


DÖW je ukazao i na primjere ‘propagandnih plakata’ iz Drugog svjetskog rata koji prikazuju povezanost nacističkih i ustaških simbola, dok je Savez preživjelih žrtava nacizma ogorčeno i oštro reagirao na odluku policije. ‘Sramotno je to kako se institucije u Koruškoj odnose prema prijavljenim SS-simbolima. Policija je u svojem obrazloženju citirala s Wikipedije i nacistički simbol proglasila bezopasnim.’ Regina Taupe iz ove organizacije je policiju u Klagenfurtu optužila da se 'proglasila nenadležnom za provođenje zakona' i sve prebacila na Državno odvjetništvo.

Povjesničarka Lisa Rettle kaže za Der Standard da se jasno vidi kako je znakovlje koje se nosi na Bleiburgu, a u čast Handžar divizije, ‘nesumnjivo znakovlje 13. SS divizije’, te stav policija smatra neodrživim. Podsjeća se i da je policija u Štajerskoj posve drugačije i mnogo strože reagirala na znakovlje ukrajinskih nacista iz Drugog svjetskog rata.

Komemoracija na Bleiburgu
desetljećima se održava u Koruškoj i na neki je način postala dio lokalnog folklora. Također, ne treba zaboraviti to da u Koruškoj živi i dosta Hrvata te da je ondje godinama na vlasti kao župan bio ekstremni desničar Jörg Haider i njegova stranka FPÖ (Slobodarska stranka Austrije).

U Klagenfurtu je vladajuća politika s hrvatskom desnicom dijelila interes za postratne zločine komunista te je na tu temu održano i saslušanje u koruškom parlamentu, na kojemu je svjedočio i povjesničar Josip Jurčević. U Koruškoj je i središte velike afere Hypo, u čijem kontekstu su iz Hrvatske spominjani i sudski obrađivani razni vodeći političari, primjerice bivši premijer Ivo Sanader i aktualni sudac Ustavnog suda Davorin Mlakar.

Zato ne mora biti toliko iznenađujuće to što je policija u Koruškoj zaključila da nošenje ustaške uniforme i znakovlja nije zabranjeno zakonom. Ipak, izgledno je da će se o ovome još raspravljati u Austriji, pa moguće i na sudu, te da će ovakav stav policije iz Völkermarkta izazvati reakcije i u Hrvatskoj.