LABURISTI O VISOKOM OBRAZOVANJU

'Korupcija na Medicini trebala se riješiti unutar samog fakulteta'

11.10.2012 u 12:18

Bionic
Reading

Nakon što su jučer zbog mita i korupcije uhićeni profesori i zaposlenici Medicinskog fakulteta u Zagrebu, o stanju u visokom školstvu i znanosti odlučili su progovoriti i Hrvatski laburisti

'Bilo je za očekivati da se takvi slučajevi otkriju i riješe u samoj instituciji. U tome je poanta autonomije sveučilišta. Prijaviti takve slučajeve trebali bi hrabri ljudi, kojima otkrivanje lopovluka ne bi značilo i ukidanje radnog mjesta i kraj karijere', prokomentirao je najnovije događaje na zagrebačkom Sveučilištu Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista.

Najnovija korupcija na Medicinskom fakultetu, a i događaji otprije nekoliko godina na Prometnom i Ekonomskom fakultetu, samo su, smatra Vuljanić, dio pokazatelja da su visoko obrazovanje i znanost u dubokoj krizi. Osim krize 'akademske hrabrosti i poštenja', sustav visokog obrazovanja i znanosti nalazi se i u krizi financiranja.

'Reže se sve, a politika štednje se jednako primjenjuje na komunalna poduzeća poput HEP-a, ali i na znanost i visoko obrazovanje. Ne može se jednako rezati u sustavu koji bi trebao gurnuti Hrvatsku naprijed. Kako očekivati izvrsnost ako je svake godine manje novca?', zapitao se Vuljanić.


Kazao je da se novac kojim bi se trebalo razvijati državno znanje prelijeva u privatni sustav pritom spomenuvši prijedlog da i profesori sa 65 godina života idu u mirovinu.

'Oni nakon što budu primorani otići u mirovinu jedino mogu raditi u drugim institucijama. I gdje će raditi? Radit će u privatnim institucijama', rekao je Vuljanić, dodavši da će se dva milijuna eura, koliko država ulaže u profesore, jednostavno sliti u privatni džep.

Osim krize financiranja, sustav visokog obrazovanja i znanosti suočen je i s krizom upravljanja. 'Danas su najbolji znanstvenici dekani, a najbolji doktori ravnatelji bolnica, i tamo se umjesto doktorskim ili znanstvenim radom bave poslom kojim se ne bi trebali baviti i poslom koji ni ne znaju raditi', poručio je Vuljanić.

Laburisti su zbog 'zbrkanog pristupa visokom obrazovanju i znanosti' prozvali vladajuće, ali i bivšu vlast. 'Nema vizije pa onda ni mjesta za vrhunske projekte. Bez vizije i razumijevanja sustava uštede vode u katastrofu', zaključio je Vuljanić