covid-19

Koronavirus ima nove simptome; mučnina, proljev i začepljenje nosa

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 10.07.2020 22:25
  • Objavljeno 10.07.2020 u 22:25
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: SERGEI CHIRIKOV

Uz akutne respiratorne smetnje kao glavne simptome COVID-19, čini se da se mučnine i proljev sve češće javljaju kod oboljelih. Od početka pandemije, naime, bilo je jasno da su simptomi povišena ili visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj i otežano disanje koji ostavljaju bez daha. Ubrzo se pokazalo da je to i umor, bolovi u tijelu, glavobolja, grlobolja, da bi se potom popisu simptoma dodao i gubitak okusa ili mirisa. Posljednji u nizu simptoma su začepljenje ili curenje nosa, mučnina i proljev

Ta je tri najnovija simptoma Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodao još u svibnju, piše Večernji list.

Dr. Irena Hrstić, ravnateljica pulske opće bolnice, na njih je upozorila rekavši kako pacijenti koji im se sada javljaju imaju probavne smetnje kao primarne tegobe, za razliku od početka same epidemije kada su tegobe uglavnom bile respiratorne.

'Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba'ma', rekla je dr. Hrstić. Upitana jesu li se ti popratni simptomi počeli više manifestirati tijekom ljetnih vrućina kazala je da ponaša li se virus tako, to ćemo moći reći vjerojatno sljedeće godine jer je premalo vremena za takve zaključke.

'Trenutačno, moglo bi se reći da su sada u toplijem dijelu godine nešto zastupljeniji gastrointestalni problemi kod oboljelih od COVID-19 u našoj bolnici', kazala dr. Izabela Antunović Ćelović, voditeljica Odjela infektologije u općoj bolnici Pula. Objašnjava kako svaki virus razvija neki tropizam, tj. usmjeren je prema nekom od organa – virus gripe prema respiratornom traktu, virus hepatitisa prema jetri, a enterovirus prema crijevima, no napada cijeli organizam pa se razvija primarna i sekundarna viremija (prisutnost virusa u krvi).

'Zimi kad smo više u zatvorenom prostoru naglašenije su respiratorne patologije. Virus napada sve stanice jednako, samo su možda ljeti više izraženi gastrointestinalni problemi', kaže infektologinja.

Na nekim infektološkim odjelima kažu da su i prije kod oboljelih od koronavirusa bili prisutni mučnina i proljev te da nema porasta tih simptoma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!