drastičan udar

Koronakriza pogodila je i autoindustriju, očekuje se pad proizvodnje za 20 posto

21.04.2020 u 22:38

Bionic
Reading

Očekuje se da će globalna proizvodnja automobila pasti više od 20 posto, s 90 na oko 71 milijun komada u 2020. godini, kao rezultat pandemije koronavirusa i recesije koja će tek uslijediti

Taj strmoglavi pad, daleko veći nego što se predviđalo početkom ove godine, vjerojatno će koštati svjetske proizvođače automobila 19 milijuna komada izgubljenih u 2020. godini, prema analitičarima LMC Automotivea, koji je upozorio da bi te projekcije mogle dalje kliznuti, ovisno o brzini oporavka velikih regija.

U Sjevernoj Americi, gdje proizvodnje većine automobila i u travnju neće biti, proizvođači automobila bili su prisiljeni odgoditi predstavljanje nekoliko novih vozila, uključujući Tesla (TSLA.O) model Y, Ford (FN) Mustang Mach E i redizajnirane verzije Fiat Chryslerovih (FCHA.MI) džipova Grand Cherokee i General Motors '(GM.N).

Analitičari LMC-a kažu da očekuju kako post-pandemijski oporavak "vjerojatno neće biti brz" u narednim mjesecima.

Kina, koja je prva pogođena koronavirusom, već je ponovno pokrenula većinu svojih auto postrojenja i sada očekuje pad prodaje od samo 12%, objavio je LMC.

Stoga ne čudi da automobilska industrija u Europi, posebice u Njemačkoj, zahtijeva da nastavak prodaje bude potaknut vladinim subvencijama. Takva inicijativa stigla je i od njihove najveće grupe Volkswagen, sa sličnim signalima Daimlera i BMW-a.

Kako prenosi Bloomberg, njemačka vlada ne isključuje takvu opciju, koja je posljednji put korištena u prethodnoj financijskoj krizi, ali za sada nema konkretnih planova. Očekuje se da će se predstavnici njemačke automobilske industrije i sindikata sastati s vladom na kriznom sastanku 5. svibnja.

Prema Europskom udruženju industrije Acea, u europskoj automobilskoj industriji zaposleno je 13,6 milijuna ljudi, odnosno šest posto ukupne radne snage.