noćna mora

Korona uvela trend divljanja u zrakoplovima, broj incidenata ne jenjava

12.07.2023 u 10:46

Bionic
Reading

Agresivni, pijani i nasilni, predstavljaju pravu noćnu moru za zrakoplovne kompanije i suputnike, no usprkos postroženim mjerama val bezobraznih, neobuzdanih putnika koji se pojavio tijekom pandemije covida-19 ne jenjava.

Statistika potvrđuje brojne video zapise o putnicima koji su se "oteli kontroli". Prema Udruženju međunarodnih zračnih kompanija (IATA), prošle godine zabilježen je jedan incident na 568 letova, a 2021. jedan na 835.

Broj incidenata vezanih uz nepridržavanje pravila u zrakoplovu pao je nakon ukidanja obaveze nošenja maske za lice na većini letova, ali je ponovo počeo rasti tijekom cijele 2022. IATA navodi da je broj nediscipiniranih putnika u 2022. porastao za 37 posto u odnosu na godinu ranije.

Bezobrazni putnici najčešće odbijaju vezati sigurnosne pojaseve, unose previše komada ručne prtljage, svađaju se, puše ili koriste elektronske cigarete. Fizički napadi su rijetki (jedan let na 17.200), ali su u jednoj godini skočili za 61 posto.

Fenomen nediscipliniranih putnika je eksplodirao tijekom pandemije. Američka uprava za civilno zrakoplostvo (FAA) je 2021. zabilježila preko 6000 incidenata, dva puta više nego 2017.

"Bilo je to vrijeme ludila", prisjeća se Robin Hayes, direktor američke kompanije JetBlue, i objašnjava da je taj fenomen vezan uz obavezno nošenje maski za lice, što je postalo užareno političko pitanje u SAD-u, zemlji koja je imala vrlo stroge mjere ograničenja.

"Od kada je to ukinuto, broj incidenata je značajno pao, ali je još uvijek veći u odnosu na 2019.", rekao je Hayes.

U prvoj polovioci 2023. broj incidenata je i dalje bio dva puta veći od prosjeka prije zdravstvene krize, navodi FAA koji zagovara "nultu toleranciju" takvih ispada te je prošle godine protiv nediscipliniranih putnika podnio prijave i od novčanih kazni akumulirao 8,4 milijuna dolara.