sisak

Korisnici Doma za starije s najbližima komunicirali videovezom uz novu opremu

06.05.2020 u 13:04

Bionic
Reading

Od srijede 240 korisnika sisačkog Doma za starije i nemoćne mogu s članovima obitelji komunicirati suvremenom informatičko-komunikacijskom opremom, čime je ublažena njihova dvomjesečna potpuna izolacija zbog opasnosti od zaraze koronavirusom

Zasluga je to zamjenika sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka koji je 20 posto svoje plaće, ukupno 2500 kuna, uložio u nabavu opreme. Celjak se i dosad angažirao u nabavi zaštitne opreme za Dom, što je doprinijelo da u toj ustanovi nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

'U razgovoru s ravnateljicom Doma Ružicom Čakširan saznao sam da korisnici dugo nisu vidjeli članove svoje obitelji, pa sam odlučio donirati informatičko-komunikacijsku opremu koja im omogućuje obostranu videovezu, tako da djeca mogu vidjeti svoje roditelje, bake i djedove i obratno', izjavio je.

Napomenuo je kako oprema trajno ostaje Domu i moći će se koristiti i nakon izolacije, a posebno će koristiti onima koji imaju članove obitelji izvan Hrvatske.

'Opremom smo premostili jaz između generacija jer korisnici doma rijetko koriste suvremenu opremu, za razliku od pripadnika mlađe generacije', rekao je Celjak.

U kompletu opreme nalaze se tableti za korisnike u stacionaru, slušalice s mikrofonom kako bi se osigurala privatnost razgovora, te mobilni internet za tablete i laptop.

Ravnateljica Čakširan je naglasila kako oprema korisnicima Doma mnogo znači, jer su od 27. veljače obustavljeni njihovi izlasci, ali i posjete.

'Sada se već zapaža kako im je sve teže, ali su vrlo disciplinirani. Nova oprema je mnogima olakšanje, posebno onim korisnicima koji su u stacionaru. Uz laptop i dva tableta ponovo će se moći vidjeti sa svojim najmilijima, pa smo u dnevnom boravku postavili veliki ekran da bi slika bila što bolja', rekla je i zahvalila Celjaku na donaciji.

Članovi obitelji nekih korisnika već su prvog dana iskoristili mogućnost da prilikom pokretanja prvog konferencijskog poziva pred novinarima razgovaraju i vide svoje najmilije.