prosvjedi? tužbe?

Konzervativci su izgubili bitku, no žele dobiti rat: Koji su im sljedeći koraci nakon propasti referenduma?

22.01.2019 u 20:55

Bionic
Reading

Dvije referendumske inicijative, Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje, uložile su ogroman trud kako bi se raspisali referendumi o deratifikaciji Istanbulske konvencije i promjeni izbornog sustava. Nakon jučerašnje pljuske iz Ustavnog suda, pitanje je koji su njihovi daljnji koraci. Prosvjedi? Tužbe? Uz to se nameće pitanje je li uoči europskih i predsjedničkih izbora oslabljena snaga ovih inicijativa u političkoj areni

Iz obje su inicijative za tportal potvrdili kako ne razmišljaju o organizaciji prosvjeda. No otkrili su nam što planiraju.

'Što se tiče pitanja referenduma za pravedniji izborni sustav, to ćemo vidjeti, ovisno o odluci Sabora. Ali bez obzira na odluku Sabora i Ustavnog suda, i dalje ćemo raditi na području jačanja demokracije u Hrvatskoj, razotkrivati korupciju i nesposobnost vladajućih struktura, nastojati prepoznati bitne društvene probleme, artikulirati ih i predstaviti javnosti za raspravu ili referendum. Nama je stalo do toga da Hrvatska postane zdravo i demokratsko društvo, a uz koaliciju HDZ-SDP na vlasti to nije moguće', kazao je Hrvoje Pende iz inicijative Narod odlučuje.

Kristina Pavlović iz inicijative Istina o Istanbulskoj kazala je pak kako će se obratiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

POLITIČKI DOSEZI

Rimac: Ovime se ruši jedan model društvenog pritiska

Politički analitičar Ivan Rimac za tportal je komentirao izgledni poraz referendumskih inicijativa. Proanalizirao je njihov budući domet na hrvatskoj političkoj sceni s obzirom na to da su obje inicijative na neki način vezane uz političke stranke. Istina o Istanbulskoj za Hrast, a Narod odlučuje za U ime obitelji.

'Naravno da se time ruši jedan model društvenog pritiska koji je bio prisutan posljednjih godina i koji se sada ustvari demontira te prestaje biti relevantan politički faktor, a naravno i sve snage koje stoje iza takvih političkih modela sada gube na svojoj snazi i uvjerljivosti, pogotovo kada ih usporedimo s onim što su one inače imale kao svoje potencijale u procesu političkog odlučivanja', kaže Rimac.

Smatra da dosad nisu imali podršku glasača, a da sada 'pada u vodu i ovaj ulični, protestni model, tako da će padati njihov utjecaj na političkoj sceni'.

'Samom izmjenom Zakona o referendumu imat ćemo manje upada u sustav političkog odlučivanja i to će povećati ulogu izbora u donošenju demokratskih odluka. Parlament će dobiti veću ulogu', poručuje Rimac.

Na pitanje je li to eutanazija direktne demokracije, kaže da referendumi kao model jesu model direktnog odlučivanja, ali da su oni nužno populistički po svom karakteru. 'Oni manipuliraju većinom građana i manipuliraju načinom postavljanja pitanja', dodaje.

'Demokratsko odlučivanje teško se može svesti na pojedina pitanja koja se mogu postaviti na referendumu i znatno je važnije razvijati kulturu dijaloga, nalaženja rješenja i argumentiranja nego model u kojem se sve svodi na da ili ne', naglašava.

'Pričekat ćemo da se Sabor obrati Ustavnom sudu, što on treba učiniti ako ne namjerava raspisati referendum. Pričekat ćemo i vidjeti što će Ustavni sud odgovoriti Hrvatskom saboru i nakon toga, ako odgovor bude negativan, tj. ako Ustavni sud prihvati izvješće Sabora da nije prikupljeno dovoljno potpisa, onda ćemo se žaliti i obratiti Europskom sudu za ljudska prava', kazala je Pavlović za tportal.

Sabor se mora obratiti Ustavnom sudu

Napominje da je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao da se Sabor može ili ne mora obratiti Ustavnom sudu, što je točno, no ta opcija postoji samo u slučaju ako Sabor ima dvojbe oko raspisivanja referenduma.

'Ako dvojbe nema, dakle ako žele odbiti referendum, onda se moraju obratiti Ustavnom sudu. No nema roka za to. Postoji jedino rok od mjesec dana da se Ustavni sud očituje Saboru', kaže Pavlović.

  • +4
Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj održala je konferenciju za medije povodom odluke Ustavnog suda Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pavlović skreće pozornost na izdvojeno mišljenje ustavnog suca Miroslava Šumanovića koji je, kaže ona, 'lijepo argumentirao to da je Ustavni sud taj koji je nadležan da utvrdi ima li dovoljno potpisa i postoje li pretpostavke za raspisivanje referenduma'. 'Oni uopće nisu ušli u meritum i sada čekaju Sabor. A Sabor je to trebao napraviti odmah čim smo predali potpise. Vrijeme je otišlo u krivu ulicu, a Sabor je trebao odmah tražiti mišljenje Ustavnog suda', zaključuje.

Hrvoje Pende kaže da je nezahvalno prognozirati što će biti dalje jer su Vlada i Sabor 'hiroviti i nepredvidljivi'.

  • +3
Konferencija za novinare građanske inicijative Narod odlučuje Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Također naglašava da Sabor mora od Ustavnog suda zatražiti odluku o tome jesu li ili nisu ispunjeni zahtjevi za raspisivanje referenduma, odnosno jesu li državna tijela postupala u skladu sa zakonom. 'Međutim, poznajući HDZ-SDP-ovsku političku praksu, moguće je da oni to neće učiniti. Bit je u tome da aktualna većina u Saboru onemogućuje nužne promjene u Hrvatskoj i to je jasno većini građana', dodaje.

Slaže se s mišljenjem da je nerealno da Sabor odbaci izvješće Vlade i raspiše referendum. 'Nažalost, kad pogledamo posljednje epizode moralnog rasula u Saboru, kojima kao da nema kraja, ta je opcija u ovom sastavu Sabora gotovo nemoguća', dodaje Pende.

'Drugo, ako Sabor prihvati izvješće Vlade i složi se da nisu zadovoljeni uvjeti za raspisivanje referenduma, u tom slučaju morali bi se obratiti Ustavnom sudu jer jedino on može odlučivati o tome jesu ili nisu zadovoljeni uvjeti za raspisivanje referenduma. Hoće li Sabor to učiniti ili neće, u postojećim okolnostima teško je znati', zaključuje Pende.