'režu' honorare

Kongres smanjuje mirovinu bivših američkih predsjednika

14.11.2017 u 10:52

Bionic
Reading

Donji dom američkog Kongresa u ponedjeljak je glatko izglasao zakon o smanjenju mirovina i saveznih povlastica za bivše predsjednike Sjedinjenih Država, a taj tekst još treba potvrditi Senat

Zastupnici su taj zakonski prijedlog potvrdili jednoglasno ocijenivši da veliki honorari bivših predsjednika ne opravdavaju tako velike svote koje izdvaja vlada.

Prema zakonu iz 1958. godine bivši predsjednici primaju mirovinu od stotinjak tisuća dolara kao i  određeni proračun za plaćanje svojih suradnika i održavanje ureda. 

Bivši američki predsjednici mogu zarađivati milijune dolara honorara knjigama koje napišu ili govorima koji se plaćaju, ocjenjuje republikanac Jody Hice, autor zakona.

'Unatoč milijunima dolara koje dobivaju takvim ugovorima, američki porezni obveznici nastavljaju financirati mirovine bivših predsjednika', obrazložio je zatupnik.

S obzirom na visoku razinu nacionalnog duga (20.000 milijarda dolara) 'bivši predsjednici moraju biti primjer' za uštede, kaže Hice koji vjeruje da će i Senata potvrditi zakon.

Prema novom zakonu ukupna godišnja mirovina svakog bivšeg predsjednika ne bi trebala premašiti 200.000 dolara, a proračun za ured i suradnike smije dosegnuti najviše 500.000 dolara na godinu. 

Svota bi trebala biti smanjena na 350.000 dolara u šestoj godini nakon izlaska iz Bijele kuće, te na 250.000 u jedanaestoj.

  • +10
Barack Obama i Angela Merkel uživali u bavarskom pivu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Hannibal Hanschke

Forbes ocjenjuje da je bivši predsjednik Barack Obama zaradio 20,5 milijuna otkako je postao senator u 2005. do 2017., kada mu je istekao drugi predsjednički mandat. U ukupnoj zaradi 15,6 milijuna uprihodio je prodajom dviju autobiografskih uspješnica (Audacity of Hope i Dreams From My Father), te dječje knjige (Of Thee I Sing: A Letter To My Daughters).