udaljavanje od dogovora

Trump uzmaknuo od dogovora senatora o stabilizaciji Obamacarea

18.10.2017 u 18:46

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu se udaljio od dvostranačkog dogovora dvoje senatora o stabilizaciji Obamacarea, dan nakon što je signalizirao da će ga poduprijeti

Republikanski senator Lamar Alexander iz Tennesseeja i demokratska senatorica Patty Murray iz Washingtona, čelnici povjerenstva za zdravstvo američkog Senata, priopćili su u utorak da su postigli sporazum o dvogodišnjem nastavku subvencioniranja osiguravatelja za police osiguranika slabijeg imovinskog statusa, koje je Trump prošli tjedan ukinuo.

'Podržavam Lamar kao osobu i podržavam proces, ali nikad neću poduprijeti osiguravajuće kuće koje su se obogatile zahvaljujući Obamacareu', napisao je Trump na Twitteru u srijedu.

Trumpova administracija prošli je tjedan najavila obustavu isplata milijardi dolara subvencija osiguravateljima za zdravstveno osiguranje siromašnijih građana, što je dio nastojanja republikanskog predsjednika da sruši zakon o zdravstvenom osiguranju bivšeg demokratskog predsjednika Obame.

Trump je u utorak kazao kako je zakon iz 2010. 'katastrofalan' i 'praktički mrtav', ali je ipak signalizirao da bi mogao podržati dogovoreni plan Alexandera i Murray.

'To je kratkoročno rješenje kako ne bismo imali to jedno vrlo opasno kratko razdoblje - i to opasno i za osiguravatelje', rekao je Trump na konferenciji za novinare s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom.

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

Bude li usvojen, sporazum postignut između Alexandera i Murray pružio bi kratak predah zakonu formalno nazvanom Affordable Care Act, a popularno Obamacare, tako što bi spriječio povećanje premija u 2018.

Prema kongresnom uredu za proračun, usvajanje zakonskog prijedloga koji je trebao srušiti Obamacare dovelo bi do toga da 16 milijuna ljudi ostane bez zdravstvene zaštite do 2026. a premije zdravstvenog osiguranja narasle bi 20 posto.