KOMENTAR DRAGE PILSELA

Kondomi i doktrina

23.11.2010 u 11:28

Bionic
Reading

Filtracija osobnih stavova pape Benedikta XVI. o svrsishodnosti ili bezizlaznosti u vezi korištenja kondoma 'u nekim slučajevima' koji danas, kada knjiga razgovora 'Svjetlo svijeta' s njemačkim novinarom Peterom Seewaldom izlazi u prodaju, ne mogu, a da ne budu shvaćeni i kao dio stava Crkve

Ma koliko god vatikanski glasnogovornik isusovac Federico Lombardi pojašnjavao da su ti stavovi izrečeni u privatnom razgovoru Pape i novinara, opet vraćaju svjetsku pažnju na kontroverzan stav Katoličke crkve u vezi korištenja kondoma u borbi protiv side.

Za mnoge, iznenađujući stav Pape, koji se frontalno sudara s poznatom vatikanskom zatvorenošću oko ove teme (iako je Papin pomirljivi stav već bio izrečen u nastupima nekih poznatih prelata Europe i Latinske Amerike), uglavnom je interpretiran kao korak Crkve unaprijed u teškoj bitki s poražavajućim činjenicama ove teške bolesti.

Za nekoliko sati, unatoč svemu, vatikanski je glasnogovornik morao intervenirati kako bi ublažio učinak Papine ispovijedi i izbrusio heterodoksne rubove Papinih riječi ne bi li bile kompatibilne s tradicionalnom moralnom katoličkom doktrinom.

Budući da su Papine riječi izgovorene u neformalnom razgovoru s novinarom, ako ćemo biti točni, bez obzira na to što su te riječi dobile Papino odobrenje, jer je autorizirao svaku rečenicu knjige, one nemaju snagu i karakter riječi koje Papa izgovara ex cathedra, u dokumentima, raznim pobudnicama ili propovijedima.

Ali sasvim je razumljivo da su Papine riječi dočekane s odobravanjem, ako ih shvaćamo kao stanovitu korekciju izjave koju je dao u zrakoplovu, koji ga je vodio u Kamerun 2009, kada je upozorio da korištenje kondoma 'samo pogoršava sam problem side i borbu protiv te pošasti', što je dovelo do žestokih kritika i reakcija diljem svijeta.

Strelovita reakcija Ureda za tisak Svete Stolice kako bi vratio red pred bilo kakvim čitanjem koje bi zaključilo da Papa 'tolerira' ili 'čak prešutno odobrava' uporabu kondoma, govori da Crkva potvrđuje anakrone stavove koje ima o pitanjima kontrole nataliteta, bile te metode kontracepcijske ili profilaktične.

Da bi katolička hijerarhija stvarno prestala okretati leđa pravim poteškoćama čovječanstva i počela koračati u smjeru zdravog razuma, a ne protiv njega, riječi Benedikta XVI. o uporabi kondoma moraju napustiti okvir spontanog i neobaveznog govorenja (iako možda proračunatog dijaloga s novinarom da bi se testirali fundamentalistički otpori modernizmu), a trebali bi početi biti dijelom preporuka vjerovanja u akutne solucije za izazovna i teška vremena u kojima živimo.