zabrana rada

Podobnik: 'Novi Zakon o trgovini je fijasko, ova vlada kao da jedri u klasi optimist'

07.08.2023 u 21:04

Bionic
Reading

Usred turističke sezone u Hrvatskoj je stupila zabrana rada nedjeljom, a ne prestaju stizati kritike na takvu odluku. Sada je jednu uputio ekonomski stručnjak i profesor Boris Podobnik

Gost u RTL-u Danas bio je ekonomski stručnjak i profesor Boris Podobnik koji je komentirao kakav je novi zakon, ali i u čemu je zapravo problem.

Usred turističke sezone trgovine su dva dana zatvorene - je li novi zakon zapravo fijasko?

Pa on je jasno fijasko pa posebno zato što su neke druge vlade to već pokušavale, je li Račanova i Sanaderova, i Ustavni sud je to odbacio upravo zato što takva rješenja uvode neravnopravnost. Mene stvarno čudi zbog čega je onda ova vlada pokušala ponovno kao da jedre u klasi optimist. Jer jednostavno nije došlo ni do kakve promjene Ustava. Ako nije došlo ni do kakve promjene Ustava, onda kako na primjer bi sada Ustavni sud mogao donijeti drugačije rješenje nego članovi Ustavnog suda prije 10, 15 godina.

Dakle, očekujete da će Ustavni sud donijeti istu odluku?

Morao bi. Inače bi ispalo da su na primjer ovi raniji suci napravili grešku.

Pa mislim da Račanova vlada također nije zabranjivala kompletno, nego je isto pravila neka ograničenja. Međutim, problem je u tome što jednostavno matematika ne postoji u pravu. Tako da na primjer imali vi zabranu za 52 nedjelje ili samo jednu nedjelju, opet imate neravnopravnost, a onda pravnici ne gledaju tu matematiku, nego jednostavno ako je samo jedna nedjelja, to vrijedi neravnopravnost i samim time pada takav zakon, donosi RTL.