DEŠIFRIRAN TEKST

Konačno otkrivena svrha drevnog računala s Antikitere!

15.06.2016 u 11:58

Bionic
Reading

Međunarodnih tim znanstvenika objavio je da je konačno uspio do kraja dešifrirati tekst koji otkriva funkciju uređaja iz Antikitere, najstarijeg računala na svijetu

Dešifrirane rečenice zapravo potvrđuju ranije postavljenu hipotezu o svrsi uređaja, no demantiraju jednu drugu o namjeni samoga teksta koji je njegov sastavni dio.

Mehanizam iz Antikitere antički je mehanički uređaj koji je izračunavao položaje tijela u Sunčevom sustavu. Godine 1901. na dubini od oko 45 metara pronašao ga je lovac na morske spužve u olupini potopljenog rimskog broda kod grčkog otoka Antikitera. Uglavnom se vjerovalo da potječe iz 82. godine pr. n. e, međutim analize teksta pronađenog uz mehanizam pokazale su da se najvjerojatnije koristio još 205. pr. n. e.

Uređaj od bronce, pohranjen u Nacionalnom arheološkom muzeju u Ateni, visok je 33 cm, širok 17 cm, a debeo devet cm. Pretpostavlja se da je bio smješten u drveni okvir. Ima 30 sačuvanih zupčanika, od ukupno 37 koliko ih je najvjerojatnije bilo prije nego što ga je nagrizao zub vremena. Još nije sigurno je li se temeljio na geocentričnom ili na heliocentričnom principu. Budući da je pronađen na rimskom brodu, vjeruje se da je bio ukraden u Grčkoj i transportiran za Rim kada je došlo do brodoloma. Pretpostavlja se da je konstruiran na Korintu jer astronomske kalkulacije koje predstavlja odgovaraju baš toj lokaciji. Neki stručnjaci povezuju ga s Arhimedovom školom koja datira iz istog razdoblja, a prema jednoj teoriji trebao je dospjeti u vlasništvo Julija Cezara.

Torije o funkciji teksta

U unutrašnjosti uređaja ispisan je tekst od više tisuća znakova. Njegovo mukotrpno iščitavanje uz pomoć rendgenskih zraka započelo je prije 12 godina. Znanstvenici su do nedavno bili podijeljeni oko njegove funkcije – jedni su smatrali da su to bile upute za upotrebu, drugi da je imao funkciju horoskopa ili igračke za nekog vladara, a treći da je to bio opis namjene uređaja poput onih kakve nalazimo na etiketama muzejskih izložaka.

U nedavno objavljenoj studiji Alexander Jones, profesor na Sveučilištu New York i njegovi suradnici uspjeli su dovršiti iščitavanje oko 3500 znakova koji predstavljaju četvrtinu izvornog teksta. Na temelju rezultata zaključili su da je točna treća teorija, odnosno da je tekst opis svih mogućih namjena mehanizma.

Funkcioniranje drevnog uređaja prvi je objasnio britanski znanstvenik i povjesničar Derek John de Solla Price 1952. godine. On je zaključio da Antikitera predstavlja simulator kretanja planeta oko Sunca te da se može nazvati prvim analognim računalom. U mehanizam bi se unio određeni datum iz prošlosti ili budućnosti, a on bi pokazao kakva je u to vrijeme bila konstelacija Sunca, Mjeseca i planeta. Nova studija teksta pokazuje da je računalo moglo precizno predvidjeti položaje Mjeseca, Sunca i poznatih planeta u grčkom zodijaku. Također je izračunavalo faze Mjeseca te čak predviđalo pomrčine.

Jones kaže da je ono imalo ozbiljnu obrazovnu funkciju, da je bilo neka vrsta drevne Powerpoint prezentacije, a ne igračka za bogataša ili čitač budućnosti na temelju horoskopa.

Znanstvenici su za sada dešifrirali cijeli tekst koji je pronađen u uređaju. Međutim, postoji mogućnost da se u novim ronilačkim ekspedicijama do iste olupine pronađu ostali njegovi dijelovi koji će otkriti još zanimljivih informacija o onovremenoj astronomiji, matematici i tehnologiji.