SVI NA PLAŽE

Konačno dulji niz sunčanih dana!

07.08.2014 u 09:12

Bionic
Reading

Ljubitelji sunca, sunčanja i meteoropati u narednih će pet, šest dana konačno doći na svoje. Vrijeme će se danas u cijeloj Hrvatskoj postupno stabilizirati pa će biti sve manje oblaka i pljuskova, a biometeorološke prilike bit će sve povoljnije

U petak će već posvuda biti pretežno sunčano uz malu, u unutrašnjosti i umjerenu naoblaku. U Slavoniji će ipak još uvijek biti nestabilnije pa postoji mogućnost za poneki grmljavinski pljusak, osobito u prvom dijelu dana. U unutrašnjosti će puhati slab vjetar promjenjiva smjera, dok će na Jadranu puhati slaba do umjerena bura, a poslijepodne slab sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 13 do 18, a na Jadranu od 20 do 25°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će biti od 24 do 29, a na Jadranu od 27 do 31°C.

U subotu će biti pretežno sunčano, a na Jadranu i vedro. U Gorskom kotaru te u unutrašnjosti Istre postoji mala mogućnost za lokalno jači razvoj oblaka te poneku kap kiše. Posvuda će puhati slab, u gorskoj unutrašnjosti do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 13 do 18, a na Jadranu od 20 do 25°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će biti od 25 do 30, a na Jadranu od 27 do 31°C.

U nedjelju će posvuda biti sunčano, tek ponegdje uz malu naoblaku. Puhat će slab vjetar južnih smjerova. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 14 do 19, a na Jadranu od 20 do 25°C. Najviša dnevna temperatura posvuda će se kretati od 28 do 32°C.

Sunčano i stabilno vrijeme zadržat će se posvuda i početkom sljedećeg tjedna. Prema trenutnim prognostičkim materijalima, sredinom tjedna u unutrašnjosti će biti nešto nestabilnije uz više oblaka, a lokalno je moguća kiša ili pljuskovi.

Prema trenutnim modelima ovo pogoršanje trebalo bi biti kratkotrajno – u četvrtak će se vrijeme vjerojatno ponovno stabilizirati. No kako je ove godine izostao utjecaj azorske anticiklone koja ciklonalne prodore drži dalje od naših krajeva, teško je davati preciznije prognoze za duža razdoblja.

Indeks UV zračenja u narednim će danima biti visok do vrlo visok - u unutrašnjosti će se kretati od 6 do 7, a na Jadranu od 7 do 8. Temperature mora bit će u porastu, osobito na sjevernom Jadranu.

Iako već dulje vrijeme nije bilo pravog niza sunčanih dana, temperature mora ugodne su a kupanje – kreću se od 24°C u Crikvenici do 26°C u Puli. To možemo zahvaliti činjenici da ove godine nije bilo učestalijih jakih vjetrova, osobito bure.