PROCJENA NEKRETNINA

Konačno će se znati vrijedi li nešto dvije ili osam milijuna kuna

08.07.2014 u 12:25

Bionic
Reading

Primjena uredbe o procjeni vrijednosti nekretnina bitno će smanjiti oscilacije u procjenama, a vlasnicima, bili oni građani, poduzetnici, tvrtke ili država, povećati pravnu sigurnost, izjavio je zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir

Očekuje se da će primjena uredbe realizirati uspostavom okvira koji će onemogućiti značajne oscilacije u procjeni vrijednosti nekretnina. Donedavno je bilo moguće za jednu nekretninu dobiti procjene od 2,5 i osam milijuna kuna, i to obje ovjerene od službenih osoba, kaže Uhlir.

Uredba je u cijelosti novost zato što do sada u Hrvatskoj nikad nije bilo propisano kako se procjenjuju nekretnine, a Hrvatska je jedna od zadnjih europskih zemalja koja je odlučila normativno urediti to područje, rekao je Uhlir uoči današnjeg poslovno-stručnog kolegija u procjeni vrijednosti nekretnina.

To je, po njegovim riječima, važno iz više razloga, a najvažniji je pravna sigurnost vlasnika nekretnina u trenutku kada ulaze u neki pravni spor, kao i za potencijalne investitore kojima je važno znati kako će se njihove nekretnine procijeniti dođe li do kakva spora ili nesuglasica s partnerima.

Podjednako je važna i zaštita državne imovine, prije svega zemljišta. Ono je, kaže Uhlir, najvrjedniji državni resurs, a trenutno nema načina da se zaštiti njegova vrijednost.

Novom uredbom uređuju se tri područja procjene vrijednosti nekretnina. Prvo je pitanje tko može biti procjenitelj, drugo kojim metodama se služi i treće, koje podatke uzima da bi procijenio nekretninu.

Procjenitelji prema novoj uredbi mogu biti oni koji su ovlašteni prema Zakonu o sudovima, a to su ovlašteni sudski vještaci i ovlašteni sudski procjenitelji.

Što se tiče metoda procjene, propisane su tri osnovne - poredbena, prihodovna i troškovna. Uhlir kaže da se do sada radilo po usmenoj i iskustvenoj predaji s mentora na učenika, ali propisanih metoda nije bilo što je dovelo do sudskih sporova i afera oko procjena vrijednosti nekretnina.

Isto tako, prema njegovim riječima, do sada se procjenjivalo na temelju pogrešnih ulaznih podataka jer su procjenitelji radili s podacima zasnovanim na ponudi, a oni su često nerealni. Zato novi akti propisuju uporabu podataka o cijenama iz realiziranih kupoprodaja.

Uredbu o procjeni vrijednosti nekretnina Vlada je donijela 11. lipnja, u Narodnim novinama objavljena je 18. lipnja, a na snagu je stupila osam dana kasnije.