NOGOMETNI SAVEZ IDE U PREUSTROJ

Konačna pobjeda navijača: Usvojen Zakon o sportu!

15.07.2015 u 12:36

Bionic
Reading

Navijači su i službeno pobijedili: Sabor je u srijedu ujutro usvojio hitne izmjene Zakona o sportu koje su u proceduru uvrštene na inicijativu udruga Naš Hajduk i Torcida, osam mjeseci nakon masovnog prosvjeda na splitskoj rivi, na kojem su se tražili pošteniji odnosi u hrvatskom nogometu

Za izmjene zakona glasovalo je 84 zastupnika, protiv ih je bilo 24, dok je troje ostalo suzdržano. Kako se i očekivalo nakon burne rasprave u utorak poslijepodne, zakonskim izmjenama usprotivili su se HDZ-ovci koje je podržao HDSSB, dok su ih osim vladajuće koalicije, podržali gotovo svi ostali zastupnici.

Posljednjeg radnog dana Sabora velik dio njih iz oporbe nije se ni pojavio na svom radnom mjestu.

Hitnim izmjenama Zakona o sportu određeno je da osobe osuđene zbog kršenja Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, ne smiju sudjelovati u sportu sve dok im traje zaštitna mjera zabrane - pojednostavljeno, huligani su maknuti iz loža jednako kao što su dosad bili micani s tribina.

Druga bitna izmjena odnosi se na ustroj sportskih saveza u kojima većina klubova u najvišem rangu natjecanja ima status profesionalnog: propisano je da u njihovim skupštinama klubovi najnižeg ranga imaju jedan glas, klubovi u rangu iznad njega dvostruko više i tako sve do najvišeg ranga, što znači da nositelji kvalitete imaju i najveći utjecaj.

Sve udruge, klubovi i savezi s prihodima većim od deset milijuna kuna, ubuduće su dužni objavljivati detaljne financijske izvještaje, dok su sportski savezi koji primaju državni novac, dužni donositi jasne planove njegova trošenja.

Inicijativu za izmjene zakona pokrenuli su navijači splitskog Hajduka još nakon prošlogodišnjeg masovnog prosvjeda, no stvar je stajala na mjestu nekoliko mjeseci, sve dok u akciju nije krenuo zastupnik HNS-a Srđan Gjurković koji je prikupio nekoliko desetaka potpisa za uvrštavanje u proceduru. Potom su klubovi zastupnika SDP-a i HNS-a prihvatili prijedlog i stali iza njega, da bi uslijedilo još nekoliko mjeseci procedure i konačno usvajanje posljednjeg radnog dana u Saboru.

Zanimljivo je bilo držanje Ministarstva sporta i ministra Vedrana Mornara: oni su se u početku otvoreno protivili, a potom nekoliko mjeseci odbijali dati pozitivno mišljenje, zbog čega zakon nije mogao ući u saborsku proceduru. Njihovo službeno obrazloženje je bilo da 'nema potrebe za hitnim izmjenama, budući da je u izradi novi cjeloviti Zakon o sportu', no od početka je bilo jasno da se radi samo o odugovlačenju, kako inicijativa Našeg Hajduka ne bi prošla do raspuštanja Sabora i parlamentarnih izbora.

Mornarov cjeloviti Zakon o sportu, naime, još uvijek je zapleten negdje u proceduri, dok se danas usvojene izmjene počinju primjenjivati odmah nakon objavljivanja u Narodnim novinama. Hrvatski nogometni savez, primjerice, ima rok od šest mjeseci u kojemu se mora temeljito reorganizirati i preustrojiti.

'Zadovoljan sam što je posao koji sam preuzeo doveden do kraja i što smo dobili podršku velikog broja klubova i zastupnika. Nema euforije, život ide dalje', kazao je za tportal Srđan Gjurković (HNS), koji je uz SDP-ovce Peđu Grbina i Mariju Lugarić žestoko branio usvojene izmjene.

Na strani HDZ-a protivio se Franjo Lucić koji je ustvrdio da se radi o 'zakonu protiv Hrvatske' i propisu kakav bi se pisao 'u vrijeme Staljina' te Šibenčanin Ante Kulušić, inače potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i desna ruka Davora Šukera i Zdravka Mamića

Sam predsjednik HNS-a Davor Šuker zasad se nije oglasio; u ožujku ove godine, podsjetimo, samouvjereno je izjavio da 'izmjene Zakona o sportu neće proći'.