nakon vala demonstracija

Komunistička partija Kine poručila: 'Odlučno ćemo suzbiti nove prosvjede protiv strogih covid mjera'

30.11.2022 u 12:41

Bionic
Reading

Peking je u srijedu poručio da će "odlučno suzbiti" nove prosvjede, nakon što je val demonstracija protiv vladine stroge politike protiv koronavirusa zahvatio zemlju tijekom vikenda

"Nužno je pravodobno riješiti sukobe i sporove i pomoći u rješavanju praktičnih poteškoća ljudi", priopćila je Središnja komisija za politička i pravna pitanja vladajuće Komunističke partije, a prenosi državna novinska agencija Xinhua. Komisija, moćno tijelo režima predsjednika Xi Jinpinga koje nadzire niža tijela za provedbu zakona, uključujući ono policijsko, okrivila je "neprijateljske snage" za remećenje "društvenog poretka".

"Moramo odlučno slomiti infiltracijske i diverzantske aktivnosti neprijateljskih snaga, u skladu sa zakonom, odlučno suzbiti nezakonite i kriminalne radnje koje remete društveni poredak te učinkovito održati ukupnu društvenu stabilnost", stoji u priopćenju. Hu Xijin, bivši glavni urednik režimskih novina Global Times, protumačio je izjavu kao "jasnu poruku upozorenja".

“Prosvjednici su to sigurno shvatili. Ako ponove prosvjede, rizik će značajno porasti“, napisao je na Twitteru. Liao Yiwu, kineski autor u egzilu u Njemačkoj, u komentaru za novine Süddeutsche Zeitung napisao je kako je Xi Jinping uspio stvoriti „sustav komunističke zdravstvene diktature“ u kojoj je cijelo stanovništvo "promatrano i kontrolirano“.

  • +17
Prosvjedi u Kini Izvor: Profimedia / Autor: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

"Svatko tko želi preživjeti u Kini mora surađivati“, dodao je, a prenosi agencija dpa. Procjenjuje se da je trenutno pod strogim 'lockdownom' oko sto tisuća ljudi, što je petina kineske ekonomije. Prosvjedi diljem Kine eskalirali su u utorak navečer u industrijskom gradu Guangzhouu gdje su se prosvjednici sukobili s policijom. Sukobi u tom južnom gradu eskalacija su prosvjeda tijekom vikenda u komercijalnom središtu Šangaju, prijestolnici Pekingu i drugim kineskim gradovima, u najvećem izrazu nezadovoljstva u zemlji s 1,4 milijarde stanovnika otkad je vlast preuzeo Xi Jinping. 

Ogorčenost Kineza narasla je u vrijeme dok kinesko gospodarstvo pogođeno covidom posustaje nakon desetljeća vrtoglavog rasta koji je bio temelj nepisanog društvenog ugovora između vladajuće Komunističke partije i stanovništva s dramatično ograničenim slobodama pod Xijem, piše Reuters. Prosvjedi su krenuli nakon požara u stambenoj zgradi u glavnom gradu pokrajine Xinjianga, Ürümqiju, u kojem je prošlog tjedna poginulo deset ljudi jer im vatrogasci zbog mjera covida nisu mogli pomoći. Tamošnje gradske vlasti odbacuju optužbe. Ovi izrazi nezadovoljstva najveći su izazov za Komunističku partiju od krvavo ugušenih prodemokratskih demonstracija na pekinškom trgu Tiananmen 1989. godine.