PREDSJEDNIČKI IZBORI

Komorowski i Kaczynski u 2. krugu

21.06.2010 u 09:40

Bionic
Reading

Poljaci će 4. srpnja izabrati novog predsjednika između liberala Bronislawa Komorowskog i konzervativca Jaroslawa Kaczynskog, koji su zauzeli vodeće pozicije u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora, prema rezultatima koji obuhvaćaju 94,3 posto glasova, a objavilo ih je u ponedjeljak nacionalno izborno povjerenstvo.

Po nepotpunim rezultatima, privremeni predsjednik Bronislaw Komorowski (58) iz proeuropske stranke Građanska platforma dobio je 41,22 posto glasova, nasuprot 36,74 posto glasova koji su pripali Kaczynskom (61), šefu nacionalističke stranke Pravo i pravda, bratu blizancu šefa države poginulog u travnju.

Kandidat ljevice, socijaldemokrat Grzegorz Napieralski priredio je iznenađenje skupivši 13,7 posto glasova. Ishod drugog kruga ovisi u velikoj mjeri od izbora birača mladog kandidata ljevice, kao i postotka izlaska na izbore koji je u prvom krugu iznosio 54,85 posto.

Po ispitivanjima javnog mnijenja, 66,5 posto birača spremno je glasovati za Komorowskog u drugom krugu, nasuprot 30 posto onih koji bi glasali za Kaczynskog.

U Poljskoj su sazvani predsjednički izbori nakon pogibije Lecha Kaczynskog 10. travnja u Smolensku u zrakoplovnoj nesreći. Kaczynski i još 95 osoba smrtno je stradalo u toj nesreći dok su putovali na svečano obilježavanje pokolja tisuća poljskih časnika 1940. u Katynu.