obrušili se na izmjene

Komora i Udruga socijalnih radnika pokopali reformu socijalne skrbi: 'Struka je jasno rekla što misli o Aladrovićevoj bleformi s više od 2400 primjedbi'

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 06.11.2021 10:27
  • Objavljeno 06.11.2021 u 10:27
Josip Aladrović

Josip Aladrović

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Na e-savjetovanju o sedam zakona iz područja socijalne skrbi pristiglo je preko 2400 primjedbi stručne javnosti, upozorili su u subotu iz Hrvatske komore socijalnih radnika i Udruge socijalnih radnika poručivši kako je time "struka pokopala Aladrovićevu bleformu".

"Predstavnici struke i akademske zajednice, Hrvatska komora socijalnih radnika, Udruga socijalnih radnika, Sindikat socijalnih radnika, Pravni fakultet, organizacije civilnog društva, korisničke udruge koji bi u praksi provodili socijalnu reformu ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića pokopali su u javnoj raspravi predložene promjene", poručuju u priopćenju.

Na e-savjetovanju o sedam zakona iz područja socijalne skrbi, koje je završeno u četvrtak, pristiglo je, ističu, preko 2400 primjedbi i prijedloga stručne javnosti koja traže zaustavljanje najavljenih izmjena i pokretanje prave reforme u dogovoru sa strukom.

„Struka je jasno rekla što misli o Aladrovićevoj bleformi s više od 2400 primjedbi i prijedloga na sedam zakona. Umjesto da nas posluša i da zajedno kreiramo nasušno potrebne promjene, ministar nam prijeti gašenjem Komora koje daju glas tisućama ljudi koji nose teret sustava na svojim leđima svaki dan. Tako nešto nećemo dopustiti i ići ćemo do kraja u borbi protiv protuzakonitih i protuustavnih prijedloga koje najavljuje ministar“, poručio je predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš.

Štefica Karačić, članica upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika i predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika ističe kako je nevjerojatno da resorni ministar "gazi i ignorira socijalne radnike i struku koja brine o čak više od pola milijuna građana".

U priopćenju se navodi kako se, osim argumenata o protuustavnim i protuzakonitim prijedlozima pojedinih odredbi predloženog zakona, sudionici javnog savjetovanja najviše zalažu za odustajanje od gašenja Komora (socijalnih radnika, psihologa, socijalnih pedagoga i edukacijskih rehabilitatora) koje su glas struke. Predlažu odustajanje od centralizacije sustava kroz gašenje centara za socijalnu skrb te se protive osnivanju  Zavoda za socijalni rad i jedinstvenog Obiteljskog centra. Struka se jednako tako protivi i predloženom načinu zaštite starih i nemoćnih osoba – gašenju obiteljskih domova bez  adekvatne alternative  i traži hitno rasterećenje od  administrativnih poslova jer im to otežava stručni rad, a ne slažu se ni s osnivanjem Povjerenstva za pritužbe građana, poručuju u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!