strategija čist planet za sve

Komisija objavila dugoročnu strategiju za postizanje klimatski neutralnih ciljeva

28.11.2018 u 14:44

Bionic
Reading

Europska komisija je u srijedu objavila dugoročnu strategiju po kojoj bi Europska unija do 2050. godine mogla svesti emisije ugljičnog dioksida na nulu

'Naša strategija pokazuje da je izvedivo do 2050. stvoriti klimatski neutralnu i prosperitetnu Europu, a pritom ne zapostaviti nijednog europskog građanina i nijednu europsku regiju', izjavio je Maroš Šefčovič, potpredsjednik Komisije zadužen za energetsku uniju.

Strategija pod nazivom 'Čist planet za sve' objavljena je uoči konferencije COP24, koja počinje u nedjelju u Katowicama u Poljskoj, na kojoj bi države trebale raspravljati o pravilima i financiranju provedbe Pariškog sporazuma o klimi, potpisanog 2015. Komisija poziva članice EU-a da postave ambicioznije ciljeve od postojećih ako žele ispuniti dugoročne ciljeve Pariškog sporazuma.

Umjesto smanjenja emisija za 40 posto tijekom 2030. godine u odnosu na 1990. Komisija smatra da bi ih  EU trebao smanjiti za 45 posto kako bi ih do 2050. godine svela na nulu. Za prelazak na klimatski neutralno gospodarstvo bilo bi potrebno zajednički djelovati u sedam strateških područja: energetskoj učinkovitosti, uvođenju obnovljivih izvora energije, čistoj, sigurnoj i povezanoj mobilnosti, konkurentnoj industriji i kružnom gospodarstvu, infrastrukturi i međusobnoj povezanosti, biogospodarstvu i prirodnim ponorima ugljika te hvatanju i skladištenju ugljika kako bi se riješilo pitanje preostalih emisija, navodi se u strategiji.