BORIS JOHNSON: OD ŠOKA DO PODSMIJEHA

Kome će se sve novi britanski šef diplomacije morati ispričati?

  • +6

Boris Johnson - britanski šef diplomacije

Izvor: Reuters / Autor: REUTERSAndrew Matthews/Pool

Bionic
Reading

Imenovanje kontroverznog Borisa Johnsona, kontroverznog i gafovima sklonog političara, poznatog zagovornika Brexita i bivšeg gradonačelnika Londona za novog britanskog šefa diplomacije izazvalo je nevjericu ne samo u Velikoj Britaniji već su tim imenovanjem ostali začuđeni i mnogi političari diljem svijeta. Reakcije se kreću od šoka, ljutnje do podsmijeha, ali i straha zbog njegova nekontroliranog nagona da vrijeđa strane političare. No zajednički nazivnik svima je taj kako će Johnson svoj mandat trebati započeti brojim isprikama upravo zbog brutalnih uvreda koje je uputio stranim liderima diljem svijeta

Britanski, ali i strani mediji odmah su se bacili na pretraživanje novinskih arhiva kako bi podsjetili na Johnsonove gafove, odnosno koga je i kako svojom nesmotrenom i politički nekorektnom, a često rasističkom retorikom uvrijedio.

Pa krenimo redom, novoimenovani britanski ministar vanjskih poslova strance je u prošlosti nazivao 'crnčićima' i 'kanibalima', a za kandidatkinju Demokratske stranke na američkim predsjedničkim izborima Hillary Clinton jednom je prilikom opisao kao 'sadističku medicinsku sestru u psihijatrijskoj bolnici'.

Američkog predsjednika Baracka Obamu nazvao je Kenijcem kada je iz Ovalnog ureda uklonio bistu Winstona Churchilla. Naime, takav Obamin potez Johnson je ocijenio posljedicom njegova djelomice kenijskog porijekla zbog čega navodno mrzi Britansko Carstvo.

Ruskog predsjednika Vladimira Putina usporedio je likom vilenjaka Dobbyja iz filma 'Harry Potter', ali je istaknuo kako je Putin, za razliku od vilenjaka, 'nemilosrdni i manipulativni tiranin'. Naime, Dobby je kućni vilenjak koji je, za razliku od ostalih vilenjaka, želio biti oslobođen. Bio je prisiljen čuvati mnoge mračne tajne dok je pripadao obitelji Malfoy.

Mediji također podsjećaju da je Johnson u svibnju osvojio nagradu od 1.000 funti za pjesmu o seksualnom odnosu turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana i koze. Zatim kako je 2015. u Tokiju, tijekom utakmice ragbija sa školskom djecom grubim startom oborio na tlo 10-godišnjeg dječaka.

U kolumni o Papua Novoj Gvineji, koja je objavljena 2006., opisao je državljane te zemlje kao 'sklone kanibalizmu i ubijanju poglavica'. U kolumni za Daily Telegraph imao je rasistički ispad prema djeci crne rase. Naime, rugajući se putovanjima bivšeg britanskog premijera i laburista Tonyja Blaira po svijetu 2002., stanovnike Konga prikazao je kao divljake koji imaju 'osmijehe u obliku lubenice'. Za taj rasistički ispad ispričao se tek šest godina kasnije.

U svojoj žestokoj, često na lažima utemeljenoj, kampanji za Brexit Europsku uniju je usporedio s Trećim Reichom. U kolumni je napisao kako Europska unija poput Hitlera nastoji stvoriti superdržavu, ali drugim metodama.

Nije se od zlobnih komentara mogao suzdržati ni za vrijeme Olimpijade u Kini 2008. kada je uvrijedio domaćine kazavši da je zabluda da je stolni tenis nastao u Kini. Prema njegovu tumačenju nastao je nastao od viktorijanske igre zvane whiff-whaff. Prema internetskim izvorima to je 300 godina star naziv za ping-pong koji se igrao plutenim vinskim čepom kao lopticama, a dijelovima kutije od cigareta kao reketima.

Francuski i njemački šefovi diplomacije s velikim nezadovoljstvom reagirali su na Johnsonovo imenovanje. Francuz Jean-Marc Ayrault prozvao ga je da je izrekao mnogo laži o Europskoj uniji kako bi Britance naveo da glasaju za Brexit.

'Trebam osobu s kojom mogu bez uvijanja s povjerenjem i velikim pouzdanjem pregovarati', rekao je Jean-Marc Ayrault.


Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier nazvao je britanske političare koji su zagovarali Brexit da su 'neodgovorni političari koji su pobjegli igrati kriket nakon svojih nečuvenih poteza zbog koji se Velika Britanija nalazi pred neizvjesnom budućnošću'.

Reakcija na Johnsonovo imenovanje stigla je i iz Turske odakle su poručili kako su im neprihvatljive njegove ranije uvrede Erdogana i Turske.

'Međutim, uvjereni smo u jednu stvar, a to je da su britansko-turski odnosi prevažni da bi postali taocem jedne takve neprijateljske izjave', poručili su turski dužnosnici. Istaknuli su kako s novom dužnošću od Borisa Johnsona očekuju pozitivne promjene u ponašanju. Nisu propustili upozoriti kako ih zabrinjavaju porast ksenofobije i antiimigrantskih osjećaja u Europi koji su posebno došli do izražaja tijekom britanskog referenduma zbog neprihvatljivih izjava mnogih britanskih političara.

Johnson se zbog trijumfa nakon uspjeha Brexita smatrao vodećim kandidatom za nasljednika Davida Camerona, sad već bivšeg britanskog premijera koji je podnio ostavku jer nije uspio uvjeriti Britance da glasaju za ostanak u EU-u. No Johnson se, na iznenađenje mnogih, nekoliko dana nakon Cameronove ostavke povukao iz utrke. E da bi se nakon samo dva tjedna - na još veće iznenađenje mnogih – vratio u političku arenu.

Američki CNN ističe, pozivajući se na svoje izvore, kako se vjeruje se da je karijera Borisa Johnsona u velikoj mjeri napredovala nakon 'produženog političkog krvoprolića' koje je pratilo glasovanje britanskih građana o izlasku iz EU-a. Da je profitirao od Brexita, upućuje i ovo imenovanje. Osim toga britanska premijerka Theresa May u svom prvom nastupu je istaknula da Brexit znači Brexit.