napadi na manjine

Komadina: Osuđujemo svako nasilje bez obzira na to čime je motivirano

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 26.08.2019 12:13
  • Objavljeno 26.08.2019 u 11:53
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina osudio je u ponedjeljak svako nasilje 'bez obzira na to je li motivirano nacionalnom i vjerskom pripadnošću, ideologijom ili sportom', poručivši kako je potrebno izmijeniti kazneni zakon jer da 'očito bez sankcija neki ljudi misle da je sve dopušteno'

'Osuđujemo svako nasilje, pogotovo u ovoj županiji, bez obzira na to je li motivirano nacionalnom ili vjerskom pripadnošću, ideologijom ili sportom', istaknuo je Komadina na redovitoj konferenciji za novinare.

Ustvrdio je i da prema nasilju mora biti nulta stopa tolerancije te da je sve više slučajeva nasilja zbog nečinjenja u brojnim dosadašnjim primjerima, poput obiteljskog nasilja ili nereda na stadionima.

Sama Marišćina ne može riješiti probleme s neugodnim mirisima

Na novinarsko pitanje što se čini u Županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina vezano uz problem smrada zbog kojeg je bitno umanjena kvaliteta života okolnog stanovništva, župan Komadina je kazao da je Miodrag Šarac, novi čovjek postavljen na čelo uprave tvrtke Ekoplus koja upravlja Marišćinom kako bi se izmijenio način upravljanja ŽCGO.

'Čine se napori da se Marišćina dovede do stupnja negativnog utjecaja na okoliš', rekao je župan. Vodimo računa o tome što se događa u Marišćini i izražavamo žaljenje zbog sadašnjeg stanja, kazao je Komadina. No, naglasio je, mjerenja pokazuju da se smanjila količina sumpornih spojeva u zraku, koji su izazivali najviše problema.

Ustvrdio je i da sama Marišćina ne može riješiti probleme s neugodnim mirisima, nego moraju sudjelovati i jedinice lokalne samouprave i njihova komunalna društva, uređenjem kompostana na kojima bi se odlagao biootpad, uzročnik smrada u Marišćini.

Izrazio je zadovoljstvo, kako je rekao, početkom rješavanja krize u Brodogradilištu 3. maj te stvaranja uvjeta za njegovu opstojnost.

Raukar: Uskoro odluke o visini turističke pristojbe

Na konferenciji za novinstvo je pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar kazala da će Županijska skupština na sjednici 12. rujna donijeti odluke o visini turističke pristojbe u gradovima i općinama Primorsko-goranske županije, sukladno novom zakonu o turističkoj pristojbi.

Do sad je visinu pristojbe određivala Vlada temeljem kategorija i razdoblja u godini, a sad je to obveza županijskih skupština, temeljem prijedloga gradova i općina. Raukar je izvijestila da su se jedinice lokalne samouprave opredijelile da se visina turističke pristojbe ne povećava.

Zlatko Komadina, inače i predsjednik Turističke zajednice Kvarnera, dodao je da dosadašnji turistički rezultati u kolovozu pokazuju kako je poništen mali minus iz prvog polugodišta godine, da su dobre najave za rujan te da se očekuje da cijela godina bude na razini prošlogodišnje. To su i naši maksimumi, s obzirom na smještajne kapacitetete i infrastrukturu te nadalje treba raditi na povećanju kvalitete i širenju ponude sadržaja, rekao je.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izvijestila je da se u prve razrede osnovih škola upisalo 2306 prvašića. U srednje škole se do sad upisalo 2470 učenika, slobodnih je 418 mjesta, a u tijeku je jesenski upisni rok. Sve gimnazije su popunjene, kao i pet četverogodišnjih strukovnih škola, a u ostalima ima još mjesta, kazala je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!