Primorsko-goranski župan

Komadina Nema uvjeta za elementarnu nepogodu

24.07.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izvijestio je u ponedjeljak kako je procijenjeno da nema uvjeta za proglašenje elementarne nepogode za područja županije koja su pogođena nedavnim nevremenom

"U odnosu na ostale dijelove Hrvatske, mi smo dobro prošli", rekao je na Komadina na konferenciji za novinare, izrazivši nadu da se takvo nevrijeme neće skoro ponoviti iako nije previše optimističan s obzirom na klimatske promjene.

"No, da bi bili spremni u situaciji kada građani trebaju pomoć, moramo imati spremnu i hitnu medicinsku pomoć“, poručio je župan. Najavio je nabavu novih šest vozila za županijsku hitnu medicinsku službu, Njihova je vrijednost oko 600 tisuća eura, a isporuka se isporučena do kraja 2023.

Komadina je također naglasio da se slijedom amandmana na rebalans županijskog proračuna u svibnju pokreće program financiranja besplatnog prijevoza onkoloških bolesnika na terapiju iz jedinica lokalne samouprave s područja županije.

Do kraja srpnja bit će raspisan javni poziv za općine i gradove koji žele sudjelovati. Župan je najavio primopredaju brzog broda Zavoda za hitnu medicinu PGŽ u utorak na Rabu. Brod će se koristiti u priobalju i na otocima, Lučka kapetanija će osigurati posadu, a PGŽ liječnika.

Komadina je izvijestio da je županijski Zavod za hitnu medicinu od početka srpnja primio nešto više od 6100 poziva. Tim hitne medicinske pomoći na teren je po pozivu izašao 2364 puta dok je na liječenje u zdravstvenu ustanovu prevezeno 1328 osoba.