MILANOVIĆ SREDIO OPORBU

Komadina izvisio, Glavni odbor SDP-a tek u rujnu

02.07.2014 u 19:42

Bionic
Reading

Predsjedništvo SDP-a dogovorilo je danas da će se Glavni odbor stranke sastati u prvom tjednu rujna, rekao je novinarima potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, nakon sjednice Predsjedništva koja je trajala kraće od jednoga sata

Iako je osobno u više navrata inzistirao da bi se Glavni odbor trebao sastati što prije, kako bi potvrdio da je Ivo Josipović SDP-ov kandidat za predsjednika RH, ali i razgovarao o niskom rejtingu stranke i vlade Zorana Milanovića te o gubitku izbora u Vukovaru i drugim lokalnim sredinama, Komadina je nakon sjednice kazao kako se o tome nije govorilo.

'Ovo sve o čemu me pitate su stvari prošlosti, sve se to dogodilo', kazao je Komadina. Potvrdio je tek da je nezadovoljan odlukom da se Glavni odbor sastane tek najesen.

'Glavni odbor trebalo je sazvati ranije, jer je on po Statutu tijelo koje utvrđuje potporu predsjedničkom kandidatu. Druga su stvar preferencije svakog od nas, ako pitate bilo kojeg SDP-ovca, to je Ivo Josipović, ali o tome odluku mora donijeti stranačko tijelo', rekao je.

Na pitanje ima li SDP plan kako popraviti rejting, odgovorio je kako taj rejting najbolje mogu popraviti svi na svom području odgovornosti.

'Ljude ne interesira što se događa u SDP-u. Zanima ih da bolje žive, da Vlada daje rezultate, u našoj županiji da ja napravim nešto kao župan i više i bolje, tako u Gradu Rijeci, tako u Splitu, treba se uhvatiti posla, a politike će biti, politika je čimbenik tog posla', rekao je Komadina.

Novinare je zanimalo i hoće li predsjednik riječkog Foruma mladih SDP-a Sanjin Matijević, koji je na facebooku vulgarnim riječima komentirao jučerašnju Milanovićevu izjavu u Gunji, snositi posljedice.

Milanović je, želeći pokazati razumijevanje prema strahotama koje su prošli stanovnici poplavljenih područja, poplavom pogođenoj Ljiljani Jerković kazao kako zna da isušivanje dugo traje jer je prošle godine u njegovu stanu pukla cijev.

Komadina je kazao kako je čuo da su mediji krivo citirali Milanovićevu izjavu te da su 'ljudi reagirali na ono što su čuli'.

'Svatko ima pravo na svoju reakciju', rekao je Komadina, a na pitanje bi li se Matijević trebao ispričati Milanoviću, odgovorio je, 'nisam nikom tata ni mama, neka svak odgovara za svoje postupke, ako će se ispričavati, nek se ispričava'.

Ostali članovi Predsjedništva SDP-a nisu bili rasploženi za razgovor s novinarima.



Maras: Sjednica GO SDP-a besmislena je bez pripremljenog materijala

'Pripremit ćemo sve stvari koje trebaju da se sazove sjednica Glavnog odbora. Tako se vodi stranka, a ne da sazoveš sjednicu Glavnog odbora samo radi sazivanja', rekao je Maras novinarima na Iblerovu trgu.

Sjednicu Glavnog odbora u više je navrata javno zatražio potpredsjednik SDP-a i predsjednik primorsko-goranske stranačke organizacije Zlatko Komadina, koji je uvjeren da bi stranačka tijela morala razgovarati o lošim rezultatima stranke na izvanrednim izborima u Vukovaru i drugim sredinama te o anketama koje govore o najnižem do sada rejtingu SDP-a i Vlade Zorana Milanovića.

'Mogu shvatiti da se iz Rijeke svakog ponedjeljka izrazi želja za hitnom sjednicom Glavnog odbora, ali dok nemamo pripremljene programske i organizacijske dokumente, nema smisla sazivati Glavni odbor. Dakle, dok god mi u Predsjedništvu ne pripremimo i ne donesemo zaključke vezane uz pripremu stranke za predsjedničke i parlamentarne izbore, sjednica Glavnog odbora nema smisla, a hoće li ona biti za 15 dana ili krajem kolovoza, mislim da nije od presudne važnosti', komentirao je Maras.

Zamoljen da komentira poraz SDP-ovca Željka Sabe na izborima za vukovarskog gradonačelnika, kazao je kako mu je žao što je Sabo izgubio izbore jer je 'napravio puno kvalitetnih stvari za Vukovar'.

Uvjeren je da je Sabin poraz rezultat kampanje HDZ-a, koji je u Vukovaru zaoštrio pitanje prava srpske nacionalne manjine na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika.

'Žao mi je što je Sabo izgubio za 100 i nešto glasova, a nadam se da će novi gradonačelnik poštovati Ustavom zagarantirana prava svih građana Vukovara', rekao je Maras.

Na pitanje nisu li Sabi više naštetile korupcijske afere za koje ga tereti USKOK, Maras je kazao kako je Sabu koštalo i to, ali da su se građani na izborima određivali uglavnom prema 'ćiriličnom pitanju' te da bi Sabo, da nije bilo te teme, glatko dobio izbore.

'Postoje neki gradovi u Hrvatskoj koji imaju gradonačelnike koji su priznali da su maznuli 15 milijuna kuna u aferi Fimi-media. On se pohvalio da je bio najefikasniji ministar u vladi Ive Sanadera', ustvrdio je Maras, a na pitanje zašto ne izgovori ime tog gradonačelnika i boji li se, odgovorio je, 'ne bojim se, ali to je notorna činjenica. On je rekao da je bio najefikasniji ministar'.

Na sjednicu je došao i Zlatko Komadina, koji je i dalje uvjeren da bi se Glavni odbor uskoro trebao sastati, ako ništa drugo, a ono da bi SDP podržao predsjedničku kandidaturu Ive Josipovića, ali i da bi raspravio druge aktualne političke teme.

Iako priznaje da su Sabi u izborima naštetile korupcijske afere, Komadina smatra da je na gubitak izbora presudno utjecala činjenica da nije imao jasnu podršku SDP-a.

'Mislim da je u ovom trenutku čak najviše odnijelo to što on nije bio u poziciji biti kandidat stranke. Vidjeli smo da je kandidat HDZ-a imao itekako dobru autobusnu podršku', rekao je Komadina.