DANKO ŠVORINIĆ:

'Kolumbo 1492. otkrio Ameriku, a Obersnel 2013. EU fondove'

05.05.2013 u 21:20

Bionic
Reading

Danko Švorinić, kandidat za riječkog gradonačelnika, osvrnuo se danas na tvrdnje Vojka Obersnela prema kojima bi Rijeka u sljedeće četiri godine iz EU fondova trebala povući čak 500 milijuna eura, ocijenivši ih svjesno plasiranim neistinama i obmanom Riječana

'Cijeloj Hrvatskoj u tom razdoblju bit će na raspolaganju pet do šest milijardi eura, što uz prosječnu iskoristivost takvih fondova (po EU zemljama kreće se od 20-60 posto) znači da dosadašnji riječki gradonačelnik tvrdi da će samo Grad Rijeka povući 25 posto sredstava koji na raspolaganju stoje cijeloj zemlji', ustvrdio je Švorinić.

Još luđim ocijenio je omjer gradskog proračuna i nerealnih očekivanja, budući da bi prema Obersnelovoj računici visina sredstava koja bi Grad uprihodovao od EU fondova bila 25 posto veća od godišnjih visina gradskog proračuna.

'Sve to izgovara čelnik gradske administracije koja je dosad bila izrazito neuspješna u korištenju pretpristupnih fondova. Kolumbo je 1492. otkrio Ameriku, a Obersnel 2013. EU fondove', zaključio je Švorinić.

On smatra da ljudima koji imaju tako loše procjene i tako loše rezultate ne treba davati novu šansu, već ih poslati u opoziciju. 'Obersnel i SDP trebaju proći katarzu i steći opozicijski staž kako bi Rijeka prodisala', drži ovaj kandidat za gradonačelnika.

Tamara Mornjak, nositeljica kandidacijske Liste za Rijeku za Skupštinu PGŽ-a, smatra da i Rijeka i Hrvatska imaju mogućnost profitirati od EU fondova, ali samo ako o njima ne budu brinuli nestručni ljudi koji u 13 godina mandata nisu ostvarili spomena vrijedan međunarodni kontakt koji bi gradu donio neku opipljivu korist ili posao.

'Komparativna prednost Liste za Rijeku u odnosu na aktualnu vladajuću ekipu jest upravo u brojnim međunarodnim kontaktima i iskustvima koje imamo preko članstva u EU savezu regionalističkih stranaka EFA, od kojih su mnoge na vlasti u svojim regijama, a neke od tih EU regija su i najrazvijenije', rekla je Mornjak i dodala da od svojih EU prijatelja ne očekuju milostinju niti siju iluziju da će razvoj vlastitog grada moći financirati tuđim novcem.

'Možemo koristiti njihove modele i iskustva koja su se pokazala uspješnima. Upravo se model koji želimo primijeniti preko kvarnerskih investicijskih fondova uspješno primjenjuje u Baskiji', zaključila je.