pregovarački stol

Kolumbijska vlada odbila ponudu ELN-a za mirovne pregovore

05.07.2019 u 22:20

Bionic
Reading

Kolumbijska vlada odbacila je petak ponudu ELN-a za nastavkom mirovnih pregovora, prekinutih u siječnju nakon atentata u Bogoti i izjavila je da se ne vraća za pregovarački stol dok gerila ne prekine svoje akcije

"Ne možemo pregovarati sa skupinom koja se i dalje bavi otmicama, ne daje informacije o brojnim taocima i izvodi apsurdne, potpuno neopravdane zločine", rekao je visoki povjerenik za mir Miguel Ceballos na radiju W.

Zastupnici Nacionalnooslobodilačke vojske (ELN) su u srijedu u poruci Ujedinjenim narodima, Vatikanu i Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC) objavili da namjeravaju voditi mirovne pregovore s vladom predsjednika Ivana Duquea.

"Naša obveza je da i dalje tražimo političko rješenje sukoba", objavila je posljednja gerila američkog kontinenta u tom tekstu na konferenciji za novinare u Havani, sjedištu pregovora pokrenutih u veljači 2017. tijekom vlade bivšeg predsjednika Juana Manuela Santosa ( 2010-2018).

Ivan Duque, kojeg podržava desnica, preuzeo je funkcije u kolovozu 2018., odredio je stroge uvjete za nastavak pregovora i prekinuo je proces nakon atentata autobombom u kojem je u siječnju ubijeno 22 polaznika policije škoelu Bogoti.

Miguel Ceballos je ponovio da se dijalog neće pokrenuti sve dok ELN ne pokaže stvarnu volju da prekine zločinačke aktivnosti.

ELN djeluje u 10 posto kolumbijskih gradova, uglavnom na granici s Venezuelom i uz Tihi ocean.

Vlada zahtijeva prethodno oslobađanje svih talaca ELN-a i prekid zločinačkih aktivnosti, među kojima i čestih atentata na naftna postrojenja.

Prema službenim procjenama gerila drži 12 taoca za čije oslobađanje zahtijeva visoke otkupnine.

Visoki povjerenik za mir je osudio upotrebu djece u video snimkama koje je objavio ELN prilikom 55. obljetnice svoje pobune i istaknuo da to predstavlja ratni zločin.

ELN broji oko 2300 boraca i ima veliku mrežu podrške u urbanim područjima.