'nikad ne reci nikad'

Kolinda Grabar Kitarović otkrila vraća li se u politiku

24.02.2024 u 18:14

Bionic
Reading

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je nakon skupa podrške za Ukrajinu u Zagrebu da se u ovom trenutku ne vidi u hrvatskoj politici, ali da ne žali zbog svog predsjedničkog mandata

'Ne razmišljam u ovom trenutku uopće o politici i ne vidim se u hrvatskoj politici u ovom trenutku barem i ove godine. A što život dalje nosi… Uvijek kažem, nikad ne reci nikad. Ali to ne znači da nešto planiram, nego ne želim da na kraju ispadne da netko kaže da sam lagala', rekla je je Grabar Kitarović nakon skupa za RTL.

Istaknula je da politika nikad nije bila njezina posebna ljubav te da više voli ovo što trenutno radi, a to je područje međunarodnih odnosa i geopolitika.

Ipak, ne žali za pet godina koje je provela na Pantovčaku kao predsjednica Republike. 'Ne možete nikad žaliti za svojim životom. Prošlost se ne može promijeniti, ali na budućnost uvijek možete utjecati', smatra Grabar Kitarović.

Bivša predsjednica, s druge strane, u Zagrebu je dala podršku Ukrajini na skupu kojim je obilježena druga godišnjica ruske invazije na tu zemlju i istaknula da joj je ovaj dan posebno emotivan.

  • +17
Skup podrške Ukrajini u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Mia Slafhauzer/PIXSELL

'Dvije godine koliko se ti ljudi bore, proživljavam i osobno kroz mnoga prijateljstva koja sam stekla. Imam aplikacije na mobitelu, znam i pratim svaki put kad je uzbuna. Netko je izračunao da su Ukrajinci otprilike 3000-4000 sati u gradovima proveli u podrumima i skloništima u ove dvije godine. To je nekoliko mjeseci izgubljenog života, izgubljena mladost', naglasila je.

Odgovrajući na pitanje o mogućem kraju rata, rekla je da o pregovorima moraju odlučiti sami Ukrajinci, podsjetivši pritom da se svaki rat završava pregovorima za stolom. Kad bi se to moglo dogoditi, ipak, ne može predvidjeti.

"Imamo situaciju da crta bojišnice stoji. To može potrajati i duže vrijeme jer Ukrajinci nemaju tu vrstu i količinu oružja koja bi bila potrebna da probiju ruske obrambene linije na kojima su se utvrdili. Ukrajina se, naravno, ne može stati boriti jer ako se to dogodi, sutra je ne bi bilo. Ali ako se Rusija stane boriti, imat ćemo mir", smatra.