STRELOVIT RAST DIONICE

Koliko trenutno vrijedi Tedeschijeva Atlantic grupa?

28.08.2014 u 10:31

Bionic
Reading

Dionica Atlantic grupe u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija prije nekoliko dana je prvi put premašila tisuću kuna. A i dalje raste te se trenutno kreće na oko 1.060 kuna. Da su ovo zvjezdani trenuci za Atlanticovu dionicu, govori podatak da je njezina vrijednost u inicijalnoj ponudi bila 935 kuna. Samo od početka ove godine pa dosad cijena je dionice skočila - 45 posto! S pravom se postavlja pitanje: Koliko vrijedi kompanija jednog od naših najvećih i najpoznatijih poduzetnika

Prva računica je i najjednostavnija: ako se ukupan broj Atlanticovih dionica izlistanih na Zagrebačkoj burzi pomnoži sa sadašnjom cijenom po kojoj se trguje, dobiva se tržišna kapitalizacija kompanije. Riječ je o iznosu od 3,4 milijarde kuna.

Naravno, ukoliko bi, hipotetski gledano, Emil Tedeschi sada prodavao kompaniju, cijena je uvijek ona koju je kupac spreman platiti. Prilikom preuzimanja se kao multipla uzima EBITDA, tj. dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije. Taj se pokazatelj u ovoj branši množi osam do 10 puta prilikom akvizicija. Atlanticov godišnji EBITDA iznosi oko 600 milijuna kuna, što znači da se vrijednost kompanije može kretati između 4,8 i šest milijardi kuna. U obzir treba međutim uzeti Atlanticov dug koji trenutno iznosi nešto više od dvije milijarde kuna. Ova računica pokazuje da je vrijednost kompanije i veća u odnosu na sadašnje trgovanje njezinim dionicama na burzi.

'Hrvatski PepsiCo'

Poznati investitor na tržištu kapitala Nenad Bakić za tportal pak ističe da Atlantic zadnjih godina zapravo posluje u izuzetno nepovoljnom okruženju na svojim glavnim tržištima, a njegov je proizvodni portfelj jako ranjiv zbog smanjene potrošnje.

'Rezultati Atlantica ostvareni u tom kontekstu naprosto su fascinantni i nagovještaju što je tek moguće u boljim uvjetima poslovanja. I u ovako teškim okolnostima tvrtka smanjuje zaduženost. Iako je Emil Tedeschi glavni direktor i lice tvrtke, sve to ne bi bilo moguće bez njegovih odličnih menadžera. Ljudi su mu evidentno sposobni i posvećeni kompaniji pa to ukazuje i na dubinu i širinu njegovog tima. Osobno, u zadnje vrijeme volim promatrati Atlantic kao ‘hrvatski PepsiCo’ i mislim da će tek pokazati svoju vrijednost. I sam sam, s obzirom na nezavidne okolnosti, bio podcijenio njihovu sposobnost, tako da nemam dionice Atlantica, ali se veselim zbog svih dioničara', rekao nam je Bakić.

On nam je dao još jednu računicu o vrijednosti Tedeschijeve kompanije: enterprise value (EV) ili ukupnu vrijednost poslovanja.

'Ona znači vrijednost dionica i duga, umanjenu za gotovinu, što je u Atlanticovom slučaju oko pet i pol milijardi kuna. Čini se puno, ali s obzirom na vrijednost imovine te njezinu produktivnost, mislim da nije. Osim toga, omjer vrijednosti ukupnog poslovanja (EV) i EBITDA je ispod 10, što još uvijek nije pretjerano. Samo s obzirom na to, dionica ima prostora i za daljnji rast.' Usporedbe radi, omjer vrijednosti EV i EBITDA je kod spomenutog Pepsija 12 dok je kod Coca-Cole 15. (konkretno, računa se koliko je godišnjih EBITDA potrebno da bi se isplatilo ukupno poslovanje).

'Trebaju prodati ljekarne'

Vladimira Urbankova, analitičarka Erste banke, kaže da razlog za oživljenim interesom za dionicu Atlantica leži u većoj likvidnosti investicijskih fondova, uključujući one koji dolaze na još neistražena tržišta na kojima ulažu u imovinu s visokim prinosima. Sve to dolazi u kombinaciji s činjenicom da Atlantic grupa ima relativno mali free float (slobodne dionice na tržištu, op.a), obrazlaže analitičarka Erstea.

‘Zadržavamo pozitivan stav prema Atlantic grupi, a njezine su perspektive obećavajuće zbog smanjenja zaduženja kompanije. U prilog im idu i niže cijene sirovina, kao i postepeno poboljšanje makroekonomske situacije na tržištima jugoistočne Europe', između ostalog navodi Urbankova.

Domaći konzultant koji je želio ostati anoniman upozorava, napominjući da iznosi vrlo konzervativan stav, da je Atlantic grupa posljednje dobre rezultate poslovanja temeljila na rastu prihoda iz distribucije (ugovor s Unileverom), a poznato je da je kompanija dosad puno uložila u širenje proizvodnog segmenta.

'Ukoliko regija napokon uđe u fazu ekonomskog oporavka, pogotovo Srbija i BiH, koje su Atlanticova važna tržišta, mislim da kompanija pa onda i njezina dionica još imaju potencijala za rast', tvrdi on. Naš sugovornik ističe i kako bi Atlanticu bilo puno lakše kad bi prodao farmaceutski segment, točnije ljekarnički lanac. 'Već se ranije šuškalo da traže kupca za taj dio poslovanja i kad bi ga našli, takvo bi dezinvestiranje dobro utjecalo na ukupno poslovanje grupe', zaključuje naš sugovornik.

Atlantic: Bit ćemo još profitabilniji

‘Smatramo da je Atlantic grupa zanimljiva kako domaćim, tako i inozemnim investitorima, ponajviše iz perspektive kontinuiranog ostvarivanja poslovnog rasta i ispunjavanja najavljenih očekivanja otkad je kompanija listana na Zagrebačkoj burzi, dakle od 2007. Uspješno smo proveli integracijske aktivnosti svih ostvarenih akvizicija, uz kontinuirano zavidnu razinu transparentnosti u poslovanju i korporativnom upravljanju', rekao je za tportal Zoran Stanković , član Uprave za financije i IT Atlantic grupe.

'Kad se govori o realnoj ili fer vrijednosti jedne kompanije, svakako je na investitorima da procijene. Naš menadžment smatra da investitori prepoznaju kvalitetne kompanije poput Atlantica, koje imaju zacrtanu strategiju dugoročnog razvoja temeljenu na daljnjoj internacionalizaciji poslovanja. Posvećeni smo još snažnijem profitabilnom rastu koji bi se, kao i do sada, odrazio na buduću vrijednost kompanije, a time i na dionice', poručuje Stanković.