hrejting

Koliko su građani zabrinuti zbog događaja oko nas i posljedica? Rezultati su zanimljivi

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 23.09.2022 20:42
  • Objavljeno 23.09.2022 u 19:49
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Istraživanje je provedeno od 15. do 19. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška je +/- 2,95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto, navodi HRT

U večerašnjem HRejtingu Hrvatske radiotelevizije predstavljeni su odgovori ispitanika o zabrinutosti zbog događaja oko nas i strahu kako će to utjecati na njihov život.

Istraživanje je provedeno od 15. do 19. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška je +/- 2,95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

Na pitanje o zabrinutosti zbog zaostajanja rasta mirovina u odnosu na rast cijena - čak 65 posto ispitanika kaže da ih je toga strah. A na pitanje o bojazni vezano uz smanjenje plaća zbog očekivane recesije - gotovo 46 posto odgovorilo ih je da osjeća umjeren ili izrazit strah. Slično je i kad je riječ o mogućnosti kašnjenja isplate mirovina. Zabrinutost građana donekle se smanjuje kod pitanja o nestašici energenata i redukcijama. Manje od 40 posto strahuje od takvog scenarija.

36 posto ispitanika potvrdno je odgovorilo na pitanje - boje li se da se neće moći grijati zbog cijena energenata. Jedna od kategorija jest i nemogućnost kupnje namirnica zbog visokih cijena. Većina smatra da ne bi trebalo biti problema. Oči svijeta uprte su i na sukob u Ukrajini.

Malo više od trećine građana strahuje da bi posljedično mogao izbiti nuklearni rat. Pandemija COVID-a već dulje nije udarna vijest u medijima. Većina kao da ju je zaboravila. No kod 33 posto ispitanih, svijest o njoj i dalje postoji. Čak i strah od njezina jačanja.

Manji broj građana strahuje od mogućnosti izbijanja ratnog sukoba u našoj regiji, gubitka posla zbog moguće ekonomske krize, nestašice hrane te ograničavanja putovanja izvan zemlje zbog cijena ili sigurnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!