IZBORNA PRAVILA IGRE

Koliko političari smiju primiti i potrošiti novaca

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.10.2011 17:51
  • Objavljeno 17.10.2011 u 12:48
izbori glasovanje

izbori glasovanje

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list

Fizička osoba stranci, nezavisnoj listi ili manjinskom kandidatu ne smije donirati više od 30.000 kuna u jednoj kalendarskoj godini. Za pravne osobe taj je cenzus po političkoj stranci 200.000 kuna, dok nezavisnoj listi ili kandidatu za zastupnika nacionalnih manjina ne smiju dati više od 100.000 kuna tijekom godine, upozorili su iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP)

DIP je, uoči skorog raspisivanja izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru, podsjetio na obaveze svih koji sudjeluju u izbornom procesu, a odnose se na financiranje izborne kampanje te na maksimalan iznos novca koji smije biti utrošen u kampanji.

Ukupan iznos troškova izborne kampanje po kandidacijskoj listi, odnosno kandidatu ne smije prelaziti milijun i pol kuna, s uračunatim PDV-om, u jednoj izbornoj jedinici. Svaka lista ili kandidat najkasnije sedam dana prije izbora DIP-u mora dostaviti izvješća o primljenim donacijama te o troškovima kampanje za svaku izbornu jedinicu.

Konačna izvješća o primljenim donacijama i troškovima dužni su dostaviti u roku od 15 dana od dana objave konačnih službenih izbornih rezultata. U roku od 30 dana moraju podnijeti i izvještaj o financiranju kampanje. Prethodna i konačna izvješća te financijske izvještaje svi sudionici izbora dužni su objaviti na svojim internetskim stranicama ili u dnevnom tisku

Sukladno novom Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, političke stranke i nositelji nezavisnih lista dužni su otvoriti poseban račun, neovisno o tome u koliko se izbornih jedinica kandidiraju. Istodobno, kandidati za zastupnike nacionalnih manjina dužni su otvoriti poseban račun u izbornoj jedinici u kojoj se kandidiraju.

Račun na koji će fizičke ili pravne osobe uplaćivati svoje donacije izbornim takmacima mora biti otvoren najkasnije s danom podnošenja kandidature. O svim detaljima poput datuma otvaranja računa, broju računa i nazivu banke u kojoj je otvoren računa, stranke i nezavisne liste, odnosno kandidati, dužni su izvijestiti DIP.

Obvezno izdavanje potvrde o primitku donacije

Za svaku donaciju stranke, koalicijske i nezavisne liste dužne su svojim donatorima izdati potvrdu o primitku donacija. Fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnosti ili pravne osobe za donacije u obliku proizvoda ili usluga izdaju račune, dok građani daju izjavu ili potpisuju darovni ugovor. Na računu, izjavi ili darovnom ugovoru mora biti jasno naznačena tržišna vrijednost darovanog proizvoda ili usluge.

Zakonom su zabranjene donacije od stranih država, političkih stranaka i pravnih osoba iz inozemstva. Zabranjeno je i financiranje od strane državnih tijela, javnih poduzeća, pravnih osoba s javnim ovlastima, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u kojima država ili jedinice lokalne i regionalne samouprave imaju udjele i dionice, javnih i drugih ustanova u državnom ili lokalnom vlasništvu, kao i donacije udruga radnika i poslodavaca.

Političke stranke, nezavisne liste i manjinske kandidate ne smiju financirati ni udruge, zaklade i fondacije koje zastupaju ili predstavljaju državni ili lokalni (regionalni) dužnosnici, vjerske zajednice, humanitarne i druge neprofitne udruge i organizacije, fizičke i pravne osobe protiv kojih se vodi postupak naplate nepodmirenih obveza prema proračunu ili zaposlenicima, neimenovani (anonimni) izvori te putem novca ili proizvoda preko trećih osoba.

Sudionici izbora dužni su provjeriti dopuštenost svake primljene donacije, a svaku nedopuštenu donaciju dužni su prijaviti DIP-u te primljene novce doznačiti u korist državnog proračuna najkasnije u roku od osam dana od primljene uplate.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi