ISTRA S POSEBNIM OVLASTIMA

Koliko je Jakovčićevo autonomaštvo ozbiljno?

31.03.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Istarski župan i predsjednik vladajućeg IDS-a Ivan Jakovčić najavio je u petak, u povijesnom zdanju Istarske sabornice, da kani započeti političku borbu za Istru kao regiju s posebnim ovlastima. Radi li se o probnom balonu za koalicijske partnere, pridobivanju medijske pozornosti ili je ideja autonomnosti najbogatije hrvatske županije realna?

Kako veli Jakovčić, asimetrični regionalizam nije ništa novo u Europskoj uniji, no svjestan je da u maloj Hrvatskoj ovu njegovu inicijativu neće baš svi objeručke prihvatiti.

Što o Jakovčićevoj najavi misle analitičari?

'Te inicijative pojavljuju se s vremena na vrijeme u Istri zadnjih 20 godina. Rekao bih da je glavni motiv taj da IDS ima teškoće u mobiliziranju biračkog tijela pa na toj ideji nastoji osvježiti svoje izvorne korijene. Čini mi se da je to promašen politički koncept, pogotovo kad Hrvatska za godinu i pol dana ulazi u EU i kad će ta suradnja s regijama biti daleko kvalitetnija nego što je to bila do sada', kaže profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Ivan Grdešić

Politolog Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja smatra da bi bilo lakše progurati regionalizam takvog tipa ako bi se u okviru opće reforme regionalne samouprave tražile veće ovlasti. Primjer takozvanog asimetričnog regionalizma je Velika Britanija, gdje takav položaj u odnosu na London imaju Škotska, Sjeverna Irska i Wales. Obično se daje ako imate regiju gdje živi neka druga nacionalna manjina. IDS-u bi bilo oportunije tražiti veće ovlasti na razini čitave države.

Kako smatra Raos, Jakovčićeva inicijativa za asimetričnim regionalizmom mogla bi prouzročiti sukobe na domaćoj političkoj sceni.


'Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati, što će reći partneri u Kukuriku koaliciji premda je regionalizam jedna od bitnih odrednica Plana 21, a važno je i kako će reagirati Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) koja je druga najveća regionalna stranka', kazao je Raus.

'IDS može dobiti podršku HDSSB-a, ali samo verbalnu, jer opozicijska stranka ne može utjecati na promjenu stvarnog stanja. No može i ta slavonska stranka koristiti tu ideju', kazao je Branko Caratan, profesor Fakulteta političkih znanosti.

Kako reče Caratan, nema nikakve sumnje da nitko ne može jednostrano proglasiti autonomiju, no stanovita decentralizacija koja bi uzimala u obzir povijesne i ekonomske cjeline je potrebna.

Ako bi to bio program Vlade, dobrodošao je. Bilo bi dobro da se pri tom vodi računa o kriterijima EU za financiranje regija, odnosno trebale bi biti tako ustrojene da mogu konkurirati za europske fondove, a bilo bi poželjno i da je povezana i s izbornim zakonom, jer ono što smo imali je formiranje izbornih jedinica koje su odgovarale jednoj stranci', kaže Caratan, dodajući kako smatra da je Jakovčić vjerojatno htio potaknuti debatu i ujedno dobiti podršku svojih birača, jer nikome se ne radi rascjep u koaliciji.