STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Kolera na Haitiju gora nego što se očekivalo

16.03.2011 u 12:56

Bionic
Reading

Stručnjaci strahuju da bi epidemija kolere na Haitiju mogla imati puno gore posljedice nego što se to isprva mislilo, piše BBC

Stručnjaci su predviđali da bi od kolere moglo oboljeti oko 400.000 ljudi, no prema najnovijim procjenama, ova brojka bi mogla biti dvostruko veća.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je učinjeno sve što se moglo učiniti te upozorava da bi procjene mogle biti netočne.

Slučajeva kolere nije bilo na Haitiju više od sto godina, sve do prošlogodišnjeg razornog potresa.

Ova bakterijska bolest se prenosi s osobe na osobu putem kontaminirane hrane i vode. Radi se o kratkotrajnoj, akutnoj infektivnoj bolesti popraćenom obilnim, bezbolnim, vodenastim proljevima, povraćanjem i simptomima dehidracije.

U tri mjeseca je na Haitiju ovom bolešću bilo zaraženo 150.000 ljudi, a 3.500 ih je umrlo.

UN je predviđao da će najviše 400.000 oboljeti, međutim, prema najnovijim istraživanjima Sveučilišta u Kaliforniji, ta će brojka biti daleko veća.

Oni vjeruju da bi mogla doseći 779.000, sa 11.100 smrtnih slučajeva, do kraja studenoga 2011. godine.

Kažu da su UN-ove procjene 'sirove' i da se temelje na 'jednostavnoj pretpostavci da bi bolešću moglo biti zaraženo dva do četiri posto stanovnika Haitija'.

Stručnjaci sa Sveučilišta u svom izračunu uzimaju u obzir faktore kao što su zalihe vode koje su kontaminirane i kolik imunitet populacija ima na bolesti.

'Epidemija vjerojatno neće biti kratkoročna. Posljedice će biti veće nego što se predviđalo u smislu brojki i trajat će daleko više od početnih prognoza. Nećemo se riješiti kolere još nekoliko godina', kažu stručnjaci.

No tisuće života mogu biti spašene ukoliko se osigura čista pitka voda, cijepljenje i širi pristup antibioticima, piše BBC.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije je rekao da trebaju 'biti oprezni, jer predviđanja ne odražavaju nužno ono što se vidi na terenu'.

'Najnoviji podaci pokazuju da je 252.640 slučajeva zaraženih kolerom i 4.672 smrtna slučaja od 10. ožujka 2011. godine,' kaže glasnogovornik WHO-a.