ariel henry

Kriminalci na Haitiju uspjeli u naumu: Privremeni premijer pristao podnijeti ostavku

12.03.2024 u 09:13

Bionic
Reading

Ariel Henry, privremeni premijer krizom pogođenog Haitija, pristao je dati ostavku, priopćila je karipska zajednica država CARICOM, prenosi u utorak dpa

U prijelaznom razdoblju do izbora bit će formirano sedmeročlano predsjedničko vijeće koje će onda imenovati novog privremenog premijera, rekao je kasno u ponedjeljak predsjednik Gvajane Mohamed Irfaan Ali na Jamajci nakon sastanka šefova vlada karipskih zemalja.

Henryjevu ostavku izvojevale su moćne kriminalne skupine koje kontroliraju velike dijelove Haitija.

On je preuzeo dužnost privremenog premijera Haitija 20. srpnja 2021., dva tjedna nakon atentata na predsjednika Jovenela Moïsea. Manje od 36 sati prije smrti, Moïse ga je imenovao sedmim premijerom u svom mandatu.

Međutim, Henry je imenovan, ali nije stigao preuzeti dužnost prije Moïseova ubojstva.

Otkako je imenovan taj 74-godišnji neurokirurg, izbori su nekoliko puta odgađani zbog sigurnosne situacije, a još se čeka njihovo raspisivanje.

Prosvjedi na Haitiju protiv Ariela Henryja Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Siromašna gusto naseljena karipska država, s oko 11 milijuna stanovnika, trenutačno nema izabranih državnih dužnosnika, ni predsjednika ni parlament.

Prema Ujedinjenim narodima, kriminalne skupine već su i prije ovog vala nasilja kontrolirale oko 80 posto glavnog grada Port-au-Princea. Eskalacija traje od kraja veljače, a trenutačno je na snazi izvanredno stanje u cijeloj zemlji.

Dvije najmoćnije kriminalne skupine udružile su snage i zatražile Henryjevu ostavku jer u protivnom će doći do građanskog rata, zaprijetio je vođa skupine Jimmy Cherizier, poznatiji i kao "Barbecue“ (Roštilj).

Veliki su dijelovi Haitija paralizirani djelovanjem skupina. Napadaju policijske postaje i zračne luke, a letovi na i s Haitija već se više od sedam dana otkazuju. Više od 4500 zatvorenika također je prisilno pušteno iz zatvora.

Diplomati iz EU i SAD-a u međuvremenu su napustili zemlju.

Najnovija eskalacija događaja poklopila se s Henryjevim putovanjem u inozemstvo, prvo u Gvajanu, a zatim početkom ožujka u Keniju. Kenija je pristala voditi sigurnosnu misiju na Haitiju, koju je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Posljednje mu je putovanje bilo u Portoriko, kamo je letio 5. ožujka, nakon što mu Dominikanska Republika, koja graniči s Haitijem, nije dala dozvolu za slijetanje. Dominikanski predsjednik Luis Abinader proglasio je Henryja personom non grata iz sigurnosnih razloga.

SAD, koji mnogi Haićani i politički stručnjaci optužuju da je Henryja dosad držao na vlasti, pozvao ga je da ubrza političku tranziciju prema izborima.

U ponedjeljak je američki državni tajnik Antony Blinken prisustvovao sastanku CARICOM-a u Kingstonu i rekao da je trenutačna situacija za Haićane nepodnošljiva.

Gvajanski predsjednik Ali rekao je da će predsjednički savjet čije se sastavljanje iščekuje biti sastavljen od predstavnika haićanskog društva i politike.