ZBOG OBAMINE POBJEDE

Kolektivni živčani slom na Fox Newsu

07.11.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Desničarska američka TV mreža Fox News, koja je otvoreno navijala za pobjedu Mitta Romneyja, u izbornoj se noći pošteno izblamirala svojim pristranim izvještavanjem, koje je postajalo sve bizarnije kako su stizali rezultati o pobjedi Baracka Obame

Kabelska televizija Fox News poznata je kao utočište ekstremnih konzervativaca, republikanaca i ponekog teoretičara zavjere, čiji je kolektivni zadatak uvjeriti što veći broj Amerikanaca, ili barem bazu Republikanske stranke, kako je Barack Obama socijalist i musliman. Da u tome itekako uspijeva, pokazuju ankete provedene među republikanskim glasačima, od kojih više od jedne trećine primjerice misli da je Obama rođen u Keniji a ne na Havajima te slične odavno činjenicama demantirane bedastoće.

Da je Fox News kroz cijelu kampanju otvoreno navijao za republikance i demonizirao Baracka Obamu, nije nepoznato, no stvari su dosegle apsurd sinoć u izbornoj noći. Voditelji, komentatori i novinari Fox Newsa su svi bili spremni za pobjedu Mitta Romneyja i poraz 'socijalista' Obame 'koji želi uništiti Ameriku', pa su njihove reakcije na loše vijesti za republikance poprimile elemente tragikomedije.

Primjerice, kada su analitičari Fox Newsa proglasili da je Obama dobio saveznu državu Ohio – bez koje nijedan republikanac već desetljećima nije ušao u Bijelu kuću – komentator Foxa Karl Rove uživo je počeo raspravljati s voditeljem Chrisom Wallaceom o tome kako Romney još ima šanse. U to se onda uključila i novinarka Megyn Kelly, koja je čak otišla na drugi kraj studija kako bi još jednom pitala statističare o odluci da proglase Ohio Obaminim izbornim plijenom. Rovea nije uvjerilo ni objašnjenje kako u Ohiju više nema dovoljno republikanskih glasača koji bi mogli preokrenuti rezultat u Romneyjevu korist, pa se bizarna svađa uživo pred kamerama nastavila još nekoliko minuta.


Kasnije se u program uključila bivša potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin, koja je održala predavanje Amerikancima koji su se usudili glasati za Obamu: 'Ne mogu vjerovati da većina Amerikanaca misli kako je gomilanje dugova dobro za našu ekonomiju. Ne mogu vjerovati da većina Amerikanaca vjeruje da je u redu biti protiv Ustava i nemati budžet.' Da izjave Palin baš i nemaju smisla, mogu vjerovati svi koji su svjedočili seriji blamaža koje je priredila republikancima na izborima prije četiri godine.

Ispadi gnjeva, nevjerice i depresije su se na Fox Newsu nastavili tijekom večeri, a jedan od luđih je svakako bilo i javljanje novinara Eda Henryja iz Obamina stožera u Chicagu, nakon što je proglašena pobjeda američkog predsjednika. Henry je stajao ispred oduševljene mase ljudi i javio se u eter sljedećom rečenicom: 'Okupljeni narod ovdje je blizu paklene raskalašenosti, iako je nezaposlenost i dalje blizu osam posto.' Niz bizarnosti je završio ponudom komentatora Charlesa Krauthamera, koji je inače i psihijatar, da napiše recepte za antidepresive svima kojima su potrebni zbog pobjede Baracka Obame!

Američki TV-kritičari se slažu kako je u cijeloj toj zbrci jedino Peggy Noonan, komentatorica Wall Street Journala i nekadašnja suradnica Ronalda Reagana, izgledala normalno i govorila smislene rečenice, dok je ostatak Fox Newsa manje-više doživio kolektivni živčani slom uživo na TV-u.

Svađa na Fox Newsu oko toga je li Obama dobio Ohio.